Nästa artikel
Klart: Nu kommer Nio till Europa – med batteribyte
Nyheter

Klart: Nu kommer Nio till Europa – med batteribyte

Publicerad 7 maj 2021
Kinesiska elbilsmärket Nio intar den norska marknaden med både verkstäder, visningslokaler och stationer där batteriet byts ut längs vägen.

Flera kinesiska elbilsmärken är på väg att inta den europeiska marknaden, till exempel MG och DFSK. Snart kommer även Nio hit, elbilsmärket som ibland beskrivs som Kinas svar på Tesla.

Förra året uppgav Niochefen satt märket skulle lanseras i Europa under maj 2021, och så verkar det bli. Först ut blir elbilslandet Norge där Nio ska börja sälja stora suv-modellen ES8 med sju sittplatser, 598 hk, batteripaket på 100 kWh och fyrhjulsdrift. Den klarar 58 mil på en laddning, men den siffran enges enligt den kinesiska NEDC-körcykeln som är mer tillåtande än den europeiska WLTP-körcykeln.

Nio ES8 följs av sedanmodellen ET7 med 650 hk – en utmanare till Porsche Taycan.

Nio satsar inte på laddstationer utan på batteribyte

Batteribyte längs vägen är en teknik som Tesla tidigare utvärderat och valt att inte satsa på.

En egenhet med Nio är att märket inte satsar på snabbladdning utan på att byta ut hela batteriet på särskilda stationer längs vägarna, en teknik som Tesla tidigare utvärderat och valt att inte satsa på. Batteribytet tar tre minuter och bilägaren ”prenumererar” på tjänsten för en månadskostnad.

Tidigare har det varit oklart om även batteribytesstationerna kommer till Europa när Nio lanseras här. Nu är det alltså bekräftat. Nio ska i ett första skede bygga fyra batteribytesstationer i Norge till slutet av 2022.

I Kina har Nio sålt över 100 000 exemplar av modellerna ES8, ES6 och EC6, och förra året hade märket gjort en halv miljon batteribyten.

De första leveranserna av Nio ES8 till norska kunder blir i september. Nio ET7 dröjer till 2022.

Nio ska öppna ett så kallat ”Nio House” med visningslokal, service och leveransplats i Oslo. Det följs av fler lokaler i Bergen, Stavanger, Trondheim och Kristiansand. Nio lanserar även en mobil servicetjänst som kan lösa många problem på plats utan att bilägaren behöver åka in till verkstaden.

Läs också: Elbilsmärket lanserar nytt ”hyrbatteri” med längre räckvidd

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.