Bild
Nästa artikel
Nyheter

Sveriges Radio utvecklar nya appar för Apple och Android

Publicerad 19 augusti 2020
Bilradion ska ta steget in i framtiden med hjälp av nya appar och röststyrning.

Sveriges Radio ska utveckla nya appar för både Apple Carplay och Android Auto. Det framgår i ett blogginlägg skrivet av Björn Löfdahl, som är programdirektör på SR.

Enligt honom sker ungefär 30 procent av all lyssning på Sveriges Radios kanaler i bilen, bland annat eftersom det är så enkelt. Men i takt med att allt fler nya bilar har smarta system för att koppla ihop mobiltelefonen med bilen ökar också trycket på SR att utveckla internetradio för bilen.

Det är där de nya apparna för Apple Carplay och Android Auto kommer in i bilden. Systemen är tänkta att vara betydligt enklare och säkrare att använda under bilkörning än apparna i mobiltelefonen, även om en undersökning som kom tidigare i år visade att så inte alltid är fallet.

Poddar och program

Med appar för Apple Carplay och Android Auto kan bilföraren inte bara lyssna på livesänd radio utan också på poddar och program i efterhand, vilket är en stor fördel jämfört med FM-nätet. 

Dessutom utvecklar SR röststyrning för att bilägarna ska kunna säga vilket program de vill lyssna på utan att behöva använda knappar eller skärmar.

Läs också: Så farliga är infotainmentsystemen – Apple och Google sämst

Android Automotive

Sveriges Radio säger sig också titta på olika lösningar för så kallad hybridradio, som innebär en blandning av dagens analoga FM-radio, strömmande radio via internet och den nya digitalradion som införts i vissa andra länder.

En annan nyhet är en app för Android Automotive, operativsystemet som används i Polestar 2 och Volvo XC40 Recharge och som senare kommer sprida sig till fler modeller och märken.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-08-19 16:09
stonebreaker

Waste of money!
För väl att det finns streamade kanaler från hela världen ... nonstop musik utan reklam och en massa skitsnack emellan!

#2 • 2020-08-19 20:49
walle_x

Vem fan lyssnar på propagandakanalerna

#3 • 2020-08-19 23:52
Hundter

Stockholm-Motala !

#4 • 2020-08-21 01:16
Lars_A

Bra initiativ av SR. Har alltid P 1 på i bilen. Bästa kanalen!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.