Nästa artikel
Statsministern utesluter inte kompensation för höga bensinpriser
Nyheter

Statsministern utesluter inte kompensation för höga bensinpriser

Publicerad 13 oktober 2021 (uppdaterad 13 oktober 2021)
Gruppen Bränsleupproret planerar en aktion mot de höga bensinpriserna. Det kan eventuellt bli tal om kompensation för bilägarna, enligt statsministern.

Dieselpriset höjdes tidigare i veckan till 19,32 kronor per liter, och bensinpriset ligger i skrivande stund på 17,79 kr/l. Det är mer än fem kronor högre än när bränslet var som billigast under pandemin.

– Vi har de högsta priserna på bensin och diesel som vi haft i Sverige, säger Sofie Quant, kommunikationschef på branschorganisationen Drivkraft Sverige, till TT.

Det är inte uteslutet att kompensera bilägarna genom att pausa den så kallade BNP-indexeringen, enligt energiminister Anders Ygeman (S). Indexeringen innebär att skatten på bensin och diesel höjs varje år, men den är pausad under 2021 och 2022. Anders Ygeman uppger att den kan behöva pausas även efter 2022.

”Det är inte uteslutet”, skrev han i ett mejlsvar till Dagens Nyheter.

Aktion på gång

Inte heller statsminister Stefan Löfven (S) vill helt stänga några dörrar när det gäller att kompensera bilisterna om prishöjningen håller i sig, men han vill heller inte lova något konkret – och om det blir någon kompensation ska det inte vara i form av sänkt koldioxidskatt.

– Det gäller att hitta rätt sätt att göra det i sådana fall. Vi får se först hur länge det håller i sig, oljepriserna har ju gått upp förut och därefter ner, säger han till TT.

De höga priserna gör att Facebookgruppen Bränsleupproret planerar en ”större aktion”. Grundaren Peder Blohm Bokenhielm hävdar i en intervju med Svenska Dagbladet att prishöjningarna är ”ett hån mot hela landet”.

– Det här ska komma helt oväntat, säger han.

Gruppen vill bland annat se ett permanent stopp för BNP-indexeringen, att systemet för reseavdrag behålls och att milersättningen höjs varje år samt att bonus-malus-systemet skrotas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (10)

  • 13 oktober 2021 Axa skrev: Man gnäller om…
  • 13 oktober 2021 Min bil har stått så länge…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.