Vi Bilägares forum

Statsministern utesluter inte kompensation för höga bensinpriser

Statsministern utesluter inte kompensation för höga bensinpriser

Gruppen Bränsleupproret planerar en aktion mot de höga bensinpriserna. Det kan eventuellt bli tal om kompensation för bilägarna, enligt statsministern.

Läs hela artikeln
2021-10-13 10:50

Kommentarer

Priset på råolja går upp och det går ner. Det är marknaden. När allt fler byter till elbilar så kommer efterfrågan sjunka. Och då sjunker priserna.
Problemet är att Sverige är beroende av olja. Som vi importerar.
Oljebolagen har makt.
Vi är nu i en förändring.

2021-10-13 12:07

Höjda priser är väl ett utmärkt tillfälle att se över sitt körmönster, visst är en hel del körning nödvändig, men långt ifrån all....
Samtidigt så kan det ju ha den effekten det med är tänkt att ha, att få fler att byta till bil med lägre driftkost. Och nej, jag säger med det inte att alla ska gå direkt och köpa elbil, förstår med att det inte fungerar för de som idag kör en bil för 50 000 kr och "måste" dra släp. MEN, om alla tar ett steg gör det mycket med, de som idag kör nyare fossildrivet kanske tar steget till elbil, deras nyare renare fossilbil blir då tillgänglig på andrahandsmarknaden för de som brukar köpa lätt begagnat, och så är kedjan igång neråt/bakåt och det kanske innebär att den som idag kör en begagnad smutsig bil som drar 0,9 l/mil kan gå till en som drar 0,6 l/mil för sina 50 000 kr...ja ni förstår hur jag menar. Allt behöver inte ses så jävla svart eller vitt som en del här inne gör.

2021-10-13 12:31

Nja, stämmer inte riktigt, oljepriset ligger just nu och senaste veckorna långt under topparna som varit tidigare. 75-80 USD/fatet och som mest 90 USD/fatet har det varit tidigare utan att vi haft sådna här bränslepriser.

2018 (bensinpris i snitt på 15,28kr/L) hade vi samma priser per fat olja som vi har idag, och 2008 låg priset på 143 USD / fatet (då kostade bensinen i snitt 14,09kr/L), och då låg bränslpriserna på ännu beskedligare nivåer. Anledningen till den stora prisökningen är således inte råoljepriset per fat utan skatterna förknippade för varje liter bensin som tankas. Indexeringar x2, ökade skatter och inblandning av förnyelsebar sörja som är dyr, samt att bränslet utmattas med dessa inbladningar gör att bränslepriserna blivit dyrare. Allt pga dålig politik.

Fler kommer givietvis byta till elbilar eller plugin-hybrider, men långt i från alla. Det är fortfarande en väldigt liten mängd bilar som är elbilar kontra fossila, i alla fall sätt till Europa.

Däremot är det ju intressant att transporterna faktiskt minskar i Sverige, och då ändå sett till en markant befolkningsökning. Folk reser mindre och väljer sina resor. Vissa resor kan man inte göra utan bil. Men med en markant befolkningsökning, så ökar även transportbehovet. Folk kommer prioritera bränsle till sina fordon före annan konsumtion, vilket i sin tur leder till minskad köpkraft och i förlängningen minskad BNP. Det är lite av en ond sprial. Lite som taxeringsvärdena på bostäder, gör du förbättringar eller upprustningar ökar taxeringsvärdet och du blir teoretiskt högre beskattad (nu har vi ju ett tag fastighetsskatten) för att tex gjort ditt hus mer energieffektivt.

Uppdaterat: 2021-10-13 12:46

Henrik
Håller med. Man gnäller om bensinpriset men fortsätter kanske köra bil med törstig motor eller fortsätter köra med plattan i botten. Tror de flesta skulle kunna få ner bränsleutgifter genom enkla val.

2021-10-13 14:17

Det sägs att bensin och brännvin aldrig kan komma upp i sitt rätta värde...

2021-10-13 14:35
40-talisten skrev:

Det sägs att bensin och brännvin aldrig kan komma upp i sitt rätta värde...

Värde och pris är två skilda saker!

2021-10-13 17:12
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

40-talisten skrev:
Det sägs att bensin och brännvin aldrig kan komma upp i sitt rätta värde...

Värde och pris är två skilda saker!

Är du helt säker på det????

2021-10-13 19:22

För exakt tre år sen tankade jag en av bilarna för 1709 kr. Det gick i 109,5 liter. Den drog två tankar per år ungefär.

2021-10-13 19:27

Min bil har stått så länge att jag kopplade på batteriladdaren ifall jag åka nån stans.
Köper bensin för det jag spar in på att inte dricka sprit.

2021-10-13 20:57
Axa skrev:

Man gnäller om bensinpriset men fortsätter kanske köra bil med törstig motor eller fortsätter köra med plattan i botten. Tror de flesta skulle kunna få ner bränsleutgifter genom enkla val.

Ja och ska man tro det man ser vad gäller körstil och hastigheter i trafiken, verkar priset när man tankar vara ett fullständigt icke-problem för många.

2021-10-13 23:48
"När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar eller hissar segel."