Bild
Nästa artikel
Nyheter

Protester mot högt bensinpris

Publicerad 9 maj 2019 (uppdaterad 15 maj 2019)
Att tanka bensin är dyrare än någonsin och på sociala medier planerar hundratusentals människor att hålla manifestationer.

Kostnaden för en liter bensin har ökat med mer än två kronor sedan årsskiftet. Just nu är det uppe i 16,69 kronor, vilket enligt drivmedelföretagens branschorganisation SPBI är rekordnivåer

Att det svider så mycket i plånboken vid pumpen har gjort att över 500.000 personer engagerat sig i Facebookgruppen Bensinupproret 2.0. De planerar att hålla manifestationer runt om i landet. 

– Bensinpriset är ju ett problem för dem som måste ha sin bil för att åka fram och tillbaka till jobbet till exempel. I deras privata budget blir det stora hål, säger initiativtagaren till gruppen, Janne Berglund till SVT Nyheter.

Han säger att protesterna kommer att gå fredligt till och inte spåra ur, som i fallet med Gula västarna, som demonstrerade mot höga drivmedelspriser i Frankrike. 

Det har också bildats motpoler till initiativet, bland annat Bensinupproret 3.0 som istället vill att priserna på fossila bränslen ska höjas ytterligare, för att fler ska välja utsläppsfria bilar för en bättre miljö. 

Diskutera: Vad tycker du om bensinpriset?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-05-09 13:02
A.L

Ja det här var en väntad utveckling.

Skatten skall ner med minst 50% för att ligga i nivå med den marginalkostnadsprincip som det är meningen att vägtrafiken skall stå för.

MVH AL

#2 • 2019-05-09 13:10
Leif R

Men det är inga problem att köpa dyrbara, välutrustade bilar där andrahandsvärdet faller som en tung sten! Vad är relevant? Just nu är vår svaga krona boven i dramat!

#3 • 2019-05-09 13:23
adzam

gnälliga svenskar är bara löjligt och pinsamt

#4 • 2019-05-09 13:45
Hackenbush

Lustigt, folk köper bilar för 400.000-600.000:-, stora, tunga som dricker en hel del bensin sedan gnäller man röven av sig på bensinpriset. Är bensinpriset så viktigt så köp en mindre billigare och mer bensinsnål bil eller sluta att gnälla.

#5 • 2019-05-09 13:51
Skodaägare

"Börjar alla gråta nu för att de gick på det idiotiska mediadrevet mot energieffektiva dieslar? Varför lyssnar folk överhuvudtaget på det barskrapet vi kallar politiker? Känner inga smarta politiker. Alla jag känner är medelmåttor som bäst."

Nej jag har lärt mig den hårda vägen att man kan inte låta politiker diktera ens bilval. För några år sedan var dieslar världens räddare och nu ska de bort från gatorna. Nu är istället elbilar det som ska rädda framtiden, men hur länge dröjer det tills någon politiker kommer på att elbilar inte var så bra i alla fall?

#6 • 2019-05-09 14:06
StarClass

Det är bara att börja köra mindre. Det är ju det dom vill. Och för den som inte kan minska sina körningar så kan ett sätt vara att sjukskriva sig på grund av stark "bränsleprisångest". Kanske var 14:de dag eller nån gång i veckan när helst ångesten faller på. Brukar ju bli i samband med tankningen för min egen del =)

#7 • 2019-05-09 14:09
Rutger Jönåker

"Lustigt, folk köper bilar för 400.000-600.000:-, stora, tunga som dricker en hel del bensin sedan gnäller man röven av sig på bensinpriset. Är bensinpriset så viktigt så köp en mindre billigare och mer bensinsnål bil eller sluta att gnälla."
Det kan man tycka. Men är det verkligen dom som gnäller mest över bensinpriset? Jag tror nog dom har råd att tanka också. Dom jag känner som gnäller mest över bensinpriset kör äldre bilar och har inte råd att byta bil, men behöver den för att ta sig till jobbet i intilliggande städer.

Jag kan tycka att det är bra att det äntligen blir lite protester även i Sverige mot dom höga bensinpriserna. Vi har allt för länge bara knutit näven i fickan och accepterat alla skattehöjningar som lagts på bränslet.

#8 • 2019-05-09 14:10
bgl

Diskutera gärna och helst huvudförklaringen till drivmedelsprisökning.
Vår stackars arma svenska krona har tappat bortemot 50% i värde mot US- dollar som normerar råoljepriset!
Är det våra politiker som vållat detta eller är det Trump som gör oss i Sverige allt fattigare?

#9 • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Köpte självklart en bränslesnål dieseldriven SUV. Detta kunde man ju räkna ut med röven skulle ske. Men så klart köper man enögt och utan att tänka lite själv medias domedagsjournalistik så har nog många lurats att köpa bensinslukande bilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.