Nästa artikel
Världen öppnar upp – då blir bensinen dyrare
Nyheter

Världen öppnar upp – då blir bensinen dyrare

Publicerad 17 juni 2021 (uppdaterad 17 juni 2021)
När allt fler länder lättar på restriktionerna stiger priserna på råolja. Som ett resultat kan bensinen komma att kosta uppemot 17 kronor litern i sommar.

När pandemin orsakade reserestriktioner och nedstängningar över hela världen tvärstannde efterfrågan på olja och priserna rasade. Under en tid ledde fulla cisterner till och med till negativa oljepriser, och i Sverige låg bensinpriset förra sommaren på runt 12 kronor per liter.

I år är situationen en annan. Tack vare massvaccineringen är smittspridningen på väg nedåt på många håll, och flera viktiga ekonomier är i färd med att öppna upp igen. Det innebär att efterfrågan på olja åter är hög.

Samtidigt håller de oljeproducerande länderna igen med produktionen för att hålla priserna uppe. Resultatet är att ett fat olja nu kostar omkring 72 dollar – en ökning med 90 procent jämfört med för ett år sedan. 

Just nu kostar en liter 95-oktanig bensin omkring 16 kronor i Sverige.

Bjarne Schieldrop, chef för SEB:s råvaruanalys, säger till Expressen att han tror att priserna kommer fortsätta uppåt och under sommaren stiga med ytterligare omkring 10 dollar per fat.

– Det innebär att bensinpriset skulle kunna stiga med 75 öre per liter, säger han till tidningen.

Expressen ställde även frågan till Samuel Ciszuk, energianalytiker på analysfirman ELS Analysis. Han tror att bensinpriserna kommer att klättra med mellan 30 och 50 öre i sommar, men att de till hösten kommer att sjunka igen när svalare väder åter dämpar efterfrågan.

Läs också: Snålaste testbilarna: Laddhybrider både bra och dåliga

Läs också: ”Vi måste förbereda oss på högre bensinpris”

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.