Nästa artikel
Sono Motors skriver avtal med hemlig biltillverkare
Nyheter

Sono Motors skriver avtal med hemlig biltillverkare

Publicerad 9 mars 2023 (uppdaterad 9 mars 2023)
En av världens tio största biltillverkare ska köpa solcellsteknik av Sono Motors. Men vilken det handlar om är oklart.

Sono Motors har inte haft någon enkel resa. Uppstickaren har utvecklat elbilen Sion med solcellspaneler och låg prislapp, men trots flera finansieringsrundor har modellen lagts ned. Sono Motors ska fokusera helt på solcellsteknik och inte på att utveckla elbilar.

Nu uppger dock Sono Motors att företaget skrivit under ett avtal med ”en av de tio största biltillverkarna i världen”. Sono ska leverera solcellspaneler till en kommande bilmodell, men vilken tillverkare det handlar om är inte officiellt.

Solcellerna som Sono utvecklat ska tillverkas på ett nytt sätt och kan även integreras i karossen på ett annorlunda sätt jämfört med i dag.

Elbilen Sono Sion som nu alltså är nedlagd hade solcellspaneler på hela 7,5 kvadratmeter och kunde i bästa fall ge en räckvidd på tre mil per dag under perfekta förhållanden, eller 1,6 mil under vanliga förhållanden.

Solceller på bilar har funnits tidigare, men har inte blivit någon försäljningssuccé. Historiskt sett har tekniken ofta levererat för lite ström i förhållande till sin kostnad.

Bland bilmodellerna som haft solcellspaneler genom tiderna finns Toyota Prius och Audi A8, där de används för att driva bilens 12-voltssystem. Elbilstillverkaren Lightyear har också storsatsat på solceller, med blandat resultat.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 9 mars 2023 Finns det någon…
  • 9 mars 2023 Med solceller på taket…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.