Nästa artikel
Slippa trängselskatt med smutsig skylt? Njae...
Nyheter

Slippa trängselskatt med smutsig skylt? Njae...

Publicerad 20 december 2022 (uppdaterad 27 december 2022)
Även med en snötäckt eller smutsig registreringsskylt behöver du oftast betala trängselskatt.

Den som kör bil så här års märker att registreringsskylten snabbt kan bli igensnöad. Smuts, slask och snö lägger sig över skylten och döljer registreringsnumret.

Att åka runt med dolt registreringsnummer är förbjudet och kan resultera i böter, men i praktiken kan det vara svårt att hålla skylten helt ren även för den som åker korta sträckor.

Men vad händer för den som åker fast i en fartkamera eller passerar en station för trängselskatt med en smutsig registreringsskylt som inte går att läsa?

”I de flesta fall kan skylten identifieras i den manuella granskningen”

Jonny Geidne som är strateg och kvalificerad utredare på Transportstyrelsens avdelning för fordonsinformation säger att fler bilar som passerar trängselskattestationerna går vidare till manuell granskning så här års, när många skyltar är smutsiga.

När det gäller trängselskatt kan ungefär 97 procent av alla bilar identifieras automatiskt. Resten går vidare till manuell granskning vilket innebär att det är hundratusentals bilar som ska gås kontrolleras. Det är inte alltid som registreringsskylten går att identifiera, men oftast är det ändå möjligt. Transportstyrelsen för dock inte statistik över andelen bilder som går till manuell granskning som identifieras.

– I de flesta fall kan skylten identifieras i den manuella granskningen då det finns möjlighet att ändra vissa förhållanden i bilden, till exempel ljus, för att få registreringsnumret att framgå tydligare, säger Jonny Geidne.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 20 december 2022 Den där trängselskatten är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.