Nästa artikel
Så förbereder du bilen för vintern
Nyheter

Så förbereder du bilen för vintern

Publicerad 19 oktober 2020 (uppdaterad 28 april 2021)
Med snö och kyla i antågande är det inte bara dags att byta till vinterdäck – det finns fler saker på bilen som kan behöva en genomgång.
Vintervädret sveper in över Sverige och det är hög tid att tänka på vinterdäck. Förutom att läsa Vi Bilägares däcktester och byta i tid är det en bra idé att ägna din bil lite extra omtanke för att se att den är redo för den kallare årstiden.

Läs också: "Allt du behöver veta om vinterdäck: Dubb, friktion, däckbyte och märkning"

Assistansorganisationen SOS International har sammanställt några goda råd för bilägare när det gäller vinterförberedelser. 
– Är man ute i god tid och ser över sin bil ordentligt innan frostnätterna kommit för att stanna, har man mycket att vinna. Det kan vara något så enkelt som att redan nu se över eller byta ut sitt gamla bilbatteri och kontrollera mönsterdjupet på vinterdäcken, säger Katarina Gustafsson, Manager Quality & Resources, SOS International.

Bilbatteriet kan börja krångla och ladda ur när temperaturen kryper nedåt och man dessutom kör mycket korta sträckor. Andra saker som är bra att hålla koll på är om bilens lyktor fungerar som de ska, kontrollera motorolja och eventuellt fylla på AdBlue inför längre resor om man har en dieseldriven bil som använder sig av det.

Om det finns reservhjul bör det kontrolleras så att det är helt och har bilen medföljande lagningssats är det en god idé att gå igenom den också. Spolarvätska går åt under vinterhalvåret och bör fyllas på ofta. 

Dessutom påminner SOS International om att öka avstånden i trafiken när det råder eller finns risk för vinterväglag och att se upp för dold halka som ofta uppstår på broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten. 

Diskutera: Vad är ditt bästa råd för att göra bilen redo inför vintern?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-10-19 19:13
Jallemet

En gammal frottéstrumpa med kattsand i för att ta upp fukt i kupén, kan även användas vid en fastkörning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.