
Test av friktionsdäck 2020: Här är bästa dubbfria vinterdäcket
Åtta nordiska friktionsdäck i storleken 205/60 R 16 gör upp på fyra olika underlag i 13 ronder. Vi har resultaten du behöver. Men den viktigaste parametern vet bara du – hur ser vintern ut hos dig?
Vinterns stora däcknyheter kommer från Bridgestone och Michelin. Klassiska Bridgestone Blizzak finns i ny generation kallad Blizzak Ice och Michelin X-Ice Snow tar över efter trotjänaren X-Ice 3. Dessutom har den koreanska uppstickaren Nexen släppt en ny produkt döpt till WinGuard Ice Plus WH43.
Vi ställer debutanterna mot tuffast möjliga motstånd från Continental, Goodyear, Nokian och Pirelli.
Testets åttonde däck är en intressant budgetutmanare. Kinesiska Firemax FM805+ marknadsförs även som Nereus NS805+ beroende på marknad. Nereus har blivit lite av en”kändis” i Teslakretsar, framförallt i Norge, där de snabbt funnit en skara kunder.
Det är kalla och klara vinterdagar som möter oss i norrbottniska Älvsbyn. Här huserar företaget Arctic Falls som har försett fordonsindustrin med högklassiga testbanor ända sedan Saab inledde sina vintertester i Älvsbyskogarna 1987. I dag sköter Artic Falls testanläggningarna för bland andra Pirelli, Bridgestone och Yokohama.
Här finns alltså bästa möjliga kompetens i snö- och is preparering för att ge rättvisa mätresultat trots långa testdagar.
För att säkerställa repeterbara resultat kör vi kör varje testmoment i vinterronderna minst två gånger, med omvänd körordning mellan däcken. Med jämna mellanrum använder vi ett så kallat referensdäck som alla jämförs emot, för att fånga upp hur underlaget och greppnivån ändras över tid.


Nordiska friktionsdäck är utvecklade för att hantera alla typer av vinterväglag. Så kallade ”mellaneuropeiska” eller ”kontinentala” friktionsdäck är å sin sida optimerade för regnvåta vägar i låga temperaturer med inslag av snö – aldrig is.
Isfäste utan dubb är en svårbemästrad konstform. Friktionsdäcken beter sig som primadonnor när vi testar kurvgrepp och köregenskaper på isbanan. Greppnivån ändras blixsnabbt vid minsta förändring av solstrålning eller luftfuktighet.
Dubbdäck är enklare. Dubbens mekaniska grepp är mindre väderkänsligt.
Med vackert gnistrande vintersol under flera dagar tvingades vi testa vissa ismoment med friktionsdäcken nattetid för att få likvärdiga och rättvisa förutsättningar för alla deltagare. Att greppnivån snabbt kan variera kurva för kurva, minut för minut, ska man alltid ha i bakhuvudet när man kör på vinterväglag, inte bara på dubbfria vinterdäck.
Inget däck kan vara bäst på allt. Att balansera alla moment som ett nordiskt vinterdäck måste klara av är det som skiljer de etablerade däcktillverkarna från uppstickarna.
I år visar Nexen att de lyckats få fram ett prisvärt alternativ för den som kör mest på vinterväglag, men det klarar sig sämre i barmarksronderna.
Kinadäcket Firemax/Nereus överraskar positivt med att hänga med premiumtillverkarna i flera delmoment. I vissa kritiska moment faller faller dock däcket igenom – framför allt vid undanmanöver på torr asfalt – där stabiliteten är usel.
Den bästa kompromissen av säkra köregenskaper och högt väggrepp på alla väglagstyper presenterar Continental Viking Contact 7. Men det är inte säkert att det är testvinnaren som är det bästa valet för dig.
För den som ofta kör på blöta, saltade vägar och sällan på is/snö har Goodyear det bästa däcket. Ta dig tid att detaljstudera resultaten för att hitta det säkraste däcket för dina körvanor.


Testresultat

Continental VikingContact 7
C7 har vunnit de senaste två årens tester sedan debuten 2018 och än har inte konkurrenterna kommit i kapp.
Det blir näst in till full pott i vintergrenarna. Både på is och snö kommunicerar det tydligt till föraren var greppgränsen går. Beteendet är logiskt och lättkört med en mild understyrd balans.
Trots högt fokus på vinterunderlag presterar VC7 bra även i barmarksronderna. Det är fortsatt lätthanterligt vid en simulerad krissituation, har korta bromsträckor och ger god styrprecsion.
Likt många andra nordiska friktionsdäck är dock vattenplaningen dess största bekymmer.
Att Continental är tystast cementerar en klar seger även i årets test.
Fakta
Pris: 1 621 kr
Tillverkningsland: Tyskland
Tillverkningsdatum: Vecka 2, 2020
Last- & hastighetsindex: 96T
Hårdhetstal, grader Shore: 51
Montering: Rotationsriktning
Plus: Bra is- och snögrepp. Lättkört under press. Lågt vägbuller.
Minus: Vattenplaning.

Nokian Hakkapeliitta R3
Nokian har det bästa greppet i vinterronderna tillsammans med Continental, i synnerhet på is. HKPL R3 ger en fin neutral balans i kurvorna och kvicka styrreaktioner – ett beteende som går igen både på snö/is samt på asfalt.
Jämfört med Continental har Nokian sämre riktningsstabilitet med en olinjär styrkänsla på torr väg. Det är också mer bullerkänsligt där ett lågfrekvent ljud kommer fram i vissa hastigheter. På våt och torr väg är det lättkört och tryggt på greppgränsen i undanmanöver.
Tillsammans med Pirelli är Nokian det körglada alternativet som ger säkra köregenskaper och hög greppnivå oavsett underlag.
Detta leder till en välförtjänt silvermedalj.
Fakta
Pris: 1 465 kr
Tillverkningsland: Finland
Tillverkningsdatum: Vecka 42, 2019
Last- & hastighetsindex: 96R
Hårdhetstal, grader Shore: 54
Montering: Rotationsriktning
Plus: Vintergrepp, körglädje med kvicka reaktioner.
Minus: Vattenplaning, olinjär styr-känsla på barmark, buller.

Goodyear Ultra Grip Ice2
UG Ice2 utmärker sig genom att vara ett nordiskt friktionsdäck som hanterar våt asfalt riktigt bra! Det här är ett vettigt alternativ för den som mest kör på saltade och våta vägar men som ändå vill ha ett skapligt isrepp, till skillnad från ett kontinentalt friktionsdäck. Det är överlägset bäst på att hantera stående vatten och med fin styrkänsla på torrt kammar det hem näst intill full pott i barmarksronderna.
På snö och is finns det bra med grepp i körriktningen (gas och broms) men fästet i kurvorna är sämre. Det är relativt svårkört på greppgränsen där det växlar mellan under- och överstyrning.
Finfina barmarksegenskaper, låg bullernivå och förbrukning bidrar till en delad tredjeplats
Fakta
Pris: 1 311 kr
Tillverkningsland: Polen
Tillverkningsdatum: Vecka 27, 2019
Last- & hastighetsindex: 96T
Hårdhetstal, grader Shore: 59
Montering: Rotationsriktning
Plus: Vattenplaning. Köregenskaper på barmark (vått och torrt).
Minus: Medelmåttligt kurvgrepp på snö och is.

Pirelli IceZero FR
IceZero FR fick en större uppdatering för två år sedan med bland annat förbättrade isegenskaper.Pirellis vinterdäck är lätt att tycka om med fin körbarhet och en hel del körglädje. Det har en neutral balans och styr in fint i kurvorna, både på vintervägar och på barmark, med högt sidogrepp.
På torr asfalt har det bra styrkänsla och god stabilitet, även i varmare plusgrader. IceZero FR är ett av de bättre i segmentet på våt asfalt, med kort bromssträcka och lättmanövrerat beteende under press.
I vinterronderna placerar det sig strax efter de allra bästa gällande drivgrepp och stoppsträcka.
Med hög prestandanivå oavsett underlag blir Pirelli delad trea, en poäng bakom tvåan Nokian.
Fakta
Pris: 1 312 kr
Tillverkningsland: Ryssland
Tillverkningsdatum: Vecka 47, 2019
Last- & hastighetsindex: 96T
Hårdhetstal, grader Shore: 56
Montering: Rotationsriktning
Plus: Bra köregenskaper på både vinterväg och barmark.
Minus: Vattenplaning.

Nexen Winguard Ice Plus WH43
Nexens nya friktionsdäck visar att det sydkoreanska märket är på snabb frammarsch. Det överraskar med prestera på topp gällande start/broms på både snö och is. Bromssträckan på is är faktiskt överlägset bäst. Sidogreppet är sämre, med tydlig understyrning men ger därmed en stabil bakvagn som inte hittar på hyss. Det är bara Nokian och Continental som får fler poäng i vinterronderna.
Tyvärr sker det på bekostnad av barmarksprestanda. På torrt ger däcket en diffus styrkänsla, har sämre stabilitet samt lång stoppsträcka. På våt asfalt blir Nexen plötsligt sladdbenäget och bakvagnen tappar greppet först.
Totalt blir Nexen bästa nykomling och landar på femte plats.
Fakta
Pris: 982 kr
Tillverkningsland: Sydkorea
Tillverkningsdatum: Vecka 49, 2019
Last- & hastighetsindex: 96T
Hårdhetstal, grader Shore: 57
Montering: Rotationsriktning
Plus: Allmänt bra fäste på vinterväg. Lågt vägbuller.
Minus: Långa bromssträckor och dålig stablitet på torr asfalt.

Michelin X-Ice Snow
Nya X-Ice Snow är precis som utgående X-Ice 3 ett styvare vinterdäck klassat för över 200 km/tim med god stabilitet och krispig styrkänsla på barmark. Rullmotståndet är därtill det lägsta i testet. Däremot är bromssträckan lång på våt asfalt.
På snö och is har det bra grepp i längdled (start och broms), men sidogreppet är sämre än de bästa konkurrenterna. Det är också svårare att känna greppgränsen och fästet försvinner plötsligare än hos andra, mjukare vinterdäck. Detta beteende går igen vid kurvtagning på våt asfalt.
Trots bra barmarksstabilitet, låg förbrukning och korta bromssträckor på vintern ger det trubbiga kurvuppträdandet blott en slutlig sjätteplats.
Fakta
Pris: 1 542 kr
Tillverkningsland: Kina
Tillverkningsdatum: Vecka 2, 2020
Last- & hastighetsindex: 96H
Hårdhetstal, grader Shore: 59
Montering: Rotationsriktning
Plus: Stabilitet och styrkänsla på asfalt. Bromsträcka is/snö.
Minus: Något sämre sidogrepp samtliga underlag. Broms på vått.

Bridgestone Blizzak Ice
Blizzak Ice ersätter Blizzak WS80. Likt sin föregångare har Bridgestone valt en av de mjukaste gummiblandningarna (shorevärde 52) och får höga betyg i snöronderna. Is-greppet är en bit efter de bästa, men både på snö och is är det lättkört och varnar föredömligt tidigt när greppgränsen närmar sig.
Nya Blizzak har fått ett asymetriskt mönster med bestämd in-/utsida istället för rullriktning. Det ger bättre sidogrepp men däcket är sämre på att evakuera ut vatten ur mönstret. Bridgestone är också det sämsta i testet på våt asfalt. På torr asfalt är däcket onödigt mjukt med dålig sidostabilitet och diffus körprecision.
De låga betygen på barmark ger en sjundeplats totalt.
Fakta
Pris: 1 586 kr
Tillverkningsland: Ryssland
Tillverkningsdatum: Vecka 26, 2019
Last- & hastighetsindex: 96T
Hårdhetstal, grader Shore: 52
Montering: In-/utsida
Plus: Snögrepp. Progressivt och lättkört under press.
Minus: Vattenplaning och våtgrepp.

Firemax/Nereus FM805+/NS805+
Lågprisalternativet Firemax FM805+ (och tvillingdäcket Nereus NS805+) överraskar med att slå betydligt dyrare och namnkunnigare produkter i flera delmoment. Det saknar viss acc- och bromsprestanda på is och snö, men är inte lika långt efter som tidgare års budgetdäck. På isbanan har det bra grepp i kurvorna men det är dåligt på informera föraren om greppnivån, speciellt på snö, vilket gör det mer svårkört än premiumdäcken.
Värre är att det inte står emot sidokrafterna vid en krissituation på barmark utan blir vilt och svårkört i undanmanöverproven, redan med en olastad bil. Hur det skulle bli med full fjällpackning och takbox vill vi inte tänka på!
Sista platsen är given.
Fakta
Pris: 682 kr
Tillverkningsland: Kina
Tillverkningsdatum: Vecka 22, 2019
Last- & hastighetsindex: 92T
Hårdhetstal, grader Shore: 57
Montering: In-/utsida
Plus: Skapligt grepp på snö/is. Bromsar bra på barmark.
Minus: Dålig stabilitet på asfalt. Svårkört på greppgränsen.

Poängsammanställning
I alla enskilda moment får däcken betyg i skala 1–5. Betygsättningen baserar sig på vår mätdata men för köregenskaper och vägbuller vägs den subjektiva upplevelsen in i det satta betyget.
Vi viktar några testmoment som mer kritiska än andra och multiplicerar därför betyget i vissa deltester med två eller tre, exempelvis när det gäller körning på is respektive snö som viktas upp till maximalt 15 poäng. Därmed uppnås ett testresultat som prioriterar de kritiska vinteregenskaperna högre än asfaltsronderna där greppnivån generellt är högre och skillnaderna mellan däcken mindre.
Vår rekommendation är ändå att inte bara titta på totalpoängen, utan att också jämföra däckens egenskaper på de vägförhållanden man oftast kör i själv eller anser vara viktigast. Snabb-betygen ger en översikt hur däcken klarar olika underlagstyper.

Start på is
Sol, -3 till -10°C samt -6 till -13°C

Acceleration 5–15 km/tim. Ett snitt av två omgångar á 12 starter per däck. Nokian och Continental har bäst drivgrepp. Därefter är det jämnt mellan de övriga testdäcken som alla presterar bra, utom Firemax som är över 20 % långsammare i startögonblicket än det bästa friktionsdäcket.
Bromsning på is
Sol, -3 till -10°C samt -6 till -13°C

ABS-bromsning 15–5 km/tim. Medelvärde av totalt 24 inbromsningar under två omgångar. Nexen har klart bäst stoppsträcka på ishalkan, följt av Continental. Bridgestone och Pirelli presterar snäppet sämre än Nokian, Goodyear och Michelin. Firemax behöver 40 % längre bromssträcka än Nexen.
Körning på is
Växlande, -6 till -13°C samt mulet, -6 till -8°C

Varvtid på isbana. Snitt av tre varv i två omgångar. Firemax överraskar med högt sidogrepp i iskurvor. Mest svårkontrollerat är Goodyear som växlar lynnigt mellan över- och understyrning. Toppbetyg till Continental, Nokian och Pirelli som klarar höga kurvhastigheter och är lättbalanserade på greppgränsen.
Vattenplaning
Sol, +16°

Den hastighet där drivhjulen börjar snurra 15 % fortare än verklig fart under acceleration i 7 mm djupt vatten. Genomsnitt av fem accelerationer. Goodyear är i en klass för sig av de nordiska vinterdäcken. Bridgestone är sämst. Små skillnader mellan de övriga deltagarna.
Bromsning våt väg
Sol, +9 till +9°C

Bromssträcka 80–5 km/tim. Good-year har överlägset kortast bromssträcka i vätan. Bridgestone behöver över 43 meter från 80 km/h, nästan tio meter sämre än Goodyear! Inte heller Nexen eller Michelin får stopp förrän efter omkring 40 meter. Firemax överraskar positivt igen.
Bromsning torr väg
Sol, +7 till +12°C

Bromssträcka 80–5 km/tim. Alla utom Nexen når ett godkänt resultat på torr väg. Bridgestone har bäst grepp med sitt mjuka gummi, följt av Goodyear och Continental. Firemax och Michelin behöver ytterligare en respektive två meter för att få stopp på testbilen.
Start på snö
Sol, -3 till -15°C samt -3 till -15°C

Acceleration 5–35 km/tim. Genomsnitt av tolv starter under två testomgångar. Snö är friktionsdäckens bästa underlag. Det är bara små skillnader mellan testdäcken som alla presterar på en hög och jämn nivå. Nokian, Nexen och Firemax behöver lite mer tid för att få ned drivkraften i snön.
Bromsning på snö
Sol, -3 till -15°C samt -13 till -13°C

ABS-inbromsning 35–5 km/tim. Medelsträcka efter totalt 24 inbromsningar vid två olika tillfällen. Precis som i accelerationsmomentet är det väldigt små skillnader mellan friktionsdäcken. Men Nexen sticker ut som en positiv överraskning med ett litet försprång mot de övriga testdäcken.
Körning på snö
Mulet, -4 till -9°C samt sol, -7 till -4°C

Genomsnittlig varvtid av totalt sex varv vid två olika tillfällen. Det är stora skillnader hur däcken upplevs på greppgränsen. Firemax är svårast att placera rätt på banan och ger dålig feedback om greppnivån. Mest lättkört är Continental och Bridgestone. Nokian och Pirelli har fin neutral balans och högst kurvaptit.
Övriga testmoment
Här är resultaten från de testmoment som inte redovisas på annan plats. Pirelli och framförallt Goodyear har bäst stabilitet och uppträdande på både torr och våt vägbana. Firemax har stora svårigheter att hantera sidokrafterna vid en plötsligt undanmanöver. Kupébullret är uppmätt med frekvens- och dB-mätare vid förarens båda öron under tio sekunder. Den subjektiva bedömningen av vägljudet väger dock tyngst vid betygsättningen.

Redan registrerad? Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
Registrera
Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev
• Is- och snömomenten genomfördes på testbana utanför Älvsbyn i slutet på februari 2020.
• Alla subjektiva moment gällande köregenskaper är gjorda med Ford Focus. De elektroniska hjälpsystemen ABS och antisladd har varit inkopplade med antisladdsystemet i sportläge, som tillåter lite mer hjulspinn och sladdvinkel, för att förstärka däckens karaktär samt ge bättre flyt i körningen.
• Vid broms- och accelerationstesterna startade och slutade mätningarna vid 5 km/tim istället för 0 km/tim för att minimera felmarginaler skapade av bilens teknik (ABS respektive antispinn). Dessa prov gjordes med VW Golf på is/snö och Ford Focus på asfalt.
• Alla mätningar på torr och våt asfalt, utom för vattenplaning och förbrukning, gjordes på en testbana i Gislaved i slutet av april.
• Bränsleförbrukningen mättes på en oval utan-för Tammerfors, Finland, i konstant fart av 80 km/tim med en Ford Focus. Där utfördes även vattenplaningsprovet.
• Alla däck har dimensionen 205/60 R 16. Hastighetindex T = 190 km/tim.
• Prisuppgifterna kommer i huvudsak från Vanadis Gummi AB i Stockholm, vecka 35. Priserna på däck kan variera mellan olika köpställen – jämför innan köp!
Betygskala: 5 = Utmärkt. 4 = Bra. 3 = Medel. 2 = Mindre bra. 1 = Dåligt.
Kommentarer
Det jag utläser av testet är att däcken är tillräckligt likvärdiga för att folk med bilar som kräver en annan dimension inte har någon egentlig nytta av testet.
Bortsett från Bridgestone som inte går att bromsa med i väta.