Nästa artikel
Saab börjar tillverka nya 9-4X
Nyheter

Saab börjar tillverka nya 9-4X

Publicerad 15 februari 2011 (uppdaterad 15 februari 2011)
Första exemplaret av nya Saab 9-4X har rullat av bandet vid fabriken i Mexico. Men säljstarten i Sverige dröjer till augusti.

På måndagen färdigställdes det första kommersiellt tillverkade exemplaret av Saabs nya crossover vid fabriken i Ramos Arizpe i nordöstra Mexico.

Jan Åke Jonsson, vd för Saab Automobile, fanns på plats för att at emot bilen med serienummer 00001.

– Det här är en stor dag för Saab. Lanseringen av 9-4X är ytterligare ett viktigt steg i vår affärsplan, kommenterade Jan Åke Jonsson.

– Den här sportiga och distinkta bilen kommer att öka intresset för vårt varumärke och ge oss tillgång till ett viktigt fordonssegment som fortfarande växer, särskilt i USA.

Säljstart i augusti – utan dieselmotor
Första exemplaret, i ljusa metallickulören Ice Pearl, är utrustad med en turboladdad V6-bensinmotor på 2,8 liter. Med sexstegad automatlåda blir effekten 300 hästkrafter.

Bilens slutdestination är Saabmuseet i Trollhättan, men innan dess ska den köras av journalister vid ett pressevenemang i USA.

Nya Saab 9-4X kan också fås med en V6-bensinmotor på tre liter som ger 265 hästkrafter. Modellen har tidigare uppmärksammats eftersom Saab inte planerar att introducera en dieselmotor, som många anser nödvändig för att bli framgångsrik i Europa.

Sida vid sida med Saab 9-4X tillverkas också GM-modellen Cadillac SRX, i samma mexikanska fabrik. Bilarna bygger också på samma plattform.

Saab 9-4X börjar säljas i USA i maj, Europa och Sverige får vänta till augusti.

Diskutera: Vad tycker du om nya Saab 9-4X?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-02-15 10:40
789 (ej verifierad)

Den ser inte så "Saabish" ut, frånsett grillen, som jag hade hoppats och jag tror också att det är en miss att bilen inte finns med vare sig diesel eller etanolmotor. Den kommer säkert att sälja bra i USA och andra länder där man har för vana att köpa stora Crossover modeller men i Sverige blir nog köpkretsen begränsad. Det allra tråkigaste är avslutningsvis att bilen ej ger arbetstillfällen i Sverige produktionen borde ha förlagts i Trollhättan!

#2 • Uppdaterat: 2011-02-15 10:44
Roy J

Fronten och aktern andas mycket Saab. Och visst ser den nättare ut än Cadillac-monstret.
Precis som 789 skriver, så kan den nog sälja i USA men knappast i Sverige, trots att den tydligen är ganska lyckad, men det är fel koncept.

#3 • Uppdaterat: 2011-02-15 10:53
Drake af Hagelsrum (ej verifierad)

Att saab fortfarande finns är sinnessjukt. Endast ett fåtal saab fanatiker som håller det vid liv plus insatser från staten. Nä lägg ner skiten och starta en modern bilfirma istället. Noll nytänkande.

#4 • Uppdaterat: 2011-02-15 10:54
SiggeN (ej verifierad)

Fel koncept?? Roy J har du helt missat boomen för mindre SUV:ar i Europa. Läs X3, Q5, GLK, Tiguan. Att den inte har diesel fixar Saab säkert till Europapremiären.

#5 • Uppdaterat: 2011-02-15 10:55
SiggeN (ej verifierad)

Att den tillverkas i Mexiko är helt logiskt eftersom den framförallt kommer säljas i nordamerika och man slipper då valutarisken. Fina vinstpengar som kan investeras i fler svensk byggda modeller.

#6 • Uppdaterat: 2011-02-15 11:17
göinge (ej verifierad)

Etanol blir allt större i USA och även i Europa har man alltmer börjat köpa etanolbilar. Det är bara i Sverige vi tror att etanol är dött på grund av miljöhatande biljournalister.

#7 • Uppdaterat: 2011-02-15 11:20
Gösta_L

Kanske en bra bil. Dock ger det en fadd eftersmak att den skall byggas i Mexico. Dessa arbetstillfällen hade behövts i Sverige. Men det är väl så borgarna vill ha det, målet är att utrota den svenska arbetarklassen. Och de är på god väg att lyckas, men skyll inte på mig, jag röstade rött.

#8 • Uppdaterat: 2011-02-15 11:46
Roy J

SiggeN, du har kanske rätt när allt kommer omkring. Den här ju faktiskt inte så hiskeligt stor även om Cadillacen försöker ge det intycket.
Låt oss hoppas att den säljer bra!

#9 • Uppdaterat: 2011-02-15 11:48
789 (ej verifierad)

Göinge och Gösta L:
Det är verkligen beklagligt att Shogun blandar sina egna "cocktails" där han blandar direkta osanningar med egna ogrundade åsikter och tidningsklipp som dessutom är 4 år gamla... Etanolen är drygt 9 ggr större i Tyskland och Frankrike än i Sverige. I Finland har man dessutom 10% etanol i bensinen istället för 5% som vi har idag. Först år 2012 får även Sverige 10% etanol i vår bensin. Jag håller också med att den stolta svenska arbetareklassen håller på att försvinna i Sverige beroende på dessa SAAB / Volvo hatande journalist och Shogun gegilar. Trist men sant. Jag tycker att det vore underbart om de fick smaka på sin egen "cocktail" genom att vi gör dem arbetslösa genom att inte köpa deras varor och tjänster utan att i explit deras nisch välja ett utländskt alternativ...

http://www.sekab.com/default.asp?id=1590&refid=1536&l3=1426

#a • Uppdaterat: 2011-02-15 11:49
Anynomus (ej verifierad)

Man får hoppas att det ska gå vägen för Saab nu när nya modeller kommer. Saabs chans ligger nog i att vara den där lilla "udda" fågeln från det exotiska landet i norr.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.