Nästa artikel
​Så fuskade Volkswagen
Nyheter

​Så fuskade Volkswagen

Publicerad 30 september 2015 (uppdaterad 30 september 2015)
Att en av världens största biltillverkare bluffat med sina avgastester är inget annat än en gigantisk skandal. Såhär gick det till när Volkswagen försökte lura miljömyndigheterna i USA.
År 2013 mätte miljöorganisationen ICCT (International Council on Clean Transportation) utsläppen av kväveoxider från dieselbilar vid verklig körning i ett program i samarbete med Center for Alternative Fuels, Engines and Emissions vid West Virginia University. Mätningen var en del av ett större världsomspännande projekt där ICCT undersöker de verkliga utsläppen från 15 dieselbilar som certifierats för att klara Euro5 i EU samt den ännu tuffare US-EPA Tier2-Bin5.
 
Två bilar från Volkswagen, en Jetta samt en Passat, visade överraskande höga värden i verklig trafik. Volkswagen Passat utrustad med avancerad SCR-katalysator med Adblue överskred den amerikanska normen med 5–20 gånger medan Jettan, utrustad med en enklare kväveoxidrening utan additiv, överskred normen med 15–35 gånger! En tredje deltagande bil, en BMW X5, släppte även i verkligheten ut mindre NOx än vad normen tillåter.

Bilarna från Volkswagen togs ut för att genomgå ett extra test på rullande landsväg i laboratorium. Labbtestet utfördes av CARB, Kaliforniens luftvårdsmyndighet. Själva testet kördes i enlighet med den gällande amerikanska homologeringsmetoden och bägge bilarna från Volkswagen klarade sig nu under de gällande gränsvärdena. En besvärande faktor var att bilarna klarade sig bäst när de var kalla. Det vanliga är annars att avgasrening blir effektivare när bilarna värmts upp men Volkswagen överraskade här med det motsatta beteendet.

CARB tog 2014 kontakt med Volkswagen och påtalade bristerna i avgasreningen. Volkswagen genomförde då egna tester enligt den metod som ICCT använt och konstaterade även de förhöjda avgasvärden.

Den 2 december 2014 presenterade man en uppdatering som skulle lösa problemet och omedelbart därefter återkallades nästan en halv miljon bilar, utrustade med 2,0 liters TDI-motorn med beteckningen EA 189, för att installera ny programvara. 

CARB utförde en serie nya körprov den 6 maj i år. Dessa visade att bilarna blivit renare men att de fortfarande släppte ut mer kväveoxid vid verklig körning än vad som var tillåtet. Ett speciellt, mer verklighetstroget laboratorietest utvecklades där man åter kunde konstatera att bilarna verkade starta med full effekt på avgasreningen men att sedan utsläppen av kväveoxider ökade ju längre man körde. Den 8 juli informerade CARB Volkswagen samt det amerikanska naturvårdsverket, EPA, om sina resultat.
 
Nu följde en serie möten mellan tekniker hos CARB, EPA och Volkswagen. De amerikanska myndigheterna förklarar att man inte kommer att tillåta typbesiktning av 2016 års modeller om man inte får en trovärdig förklaring till avgasvärdenas variation och en försäkran från VW om att 2016 års modeller inte kommer att uppträda på samma sätt.

Vid ett sådant möte den 3 september, erkände tillslut Volkswagen att man sedan år 2009 installerat hemlig programvara i sina dieselbilar som automatiskt känner av när de testas i avgaslaboratorium och då ställer om motorstyrningen för att minimera utsläppen av kväveoxider.

I ett brev till Volkswagen den 18 september konstaterar CARB att de av Volkswagens bilar som är utrustade med denna programvara strider mot typintyget och därmed är olagliga. Den 18 september skickar också EPA ett brev till Volkswagen där man anklagar Volkswagens amerikanska generalagent för att ha importerat och sålt bilar som inte uppfyller typintyget (CoC-dokumentet). EPA lämnar ärendet vidare till USA:s justitiedepartement som kan kräva Volkswagen på böter motsvarande cirka 160 miljarder kronor. EPA flaggar också för att även enskilda Volkswagenchefer kan komma att hållas ansvariga med dryga böter som följd.

När breven från CARB och EPA blir offentliga exploderar nyheten världen över och skandalen är ett faktum.

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-09-30 14:02
Raphael

Övermod följs av nederlag, högmod går före fall.

#2 • Uppdaterat: 2015-09-30 14:34
celef

ojoj, den här affären var ju långt värre än vad jag först trott, vilket jäkla ruttet fusk!! vw stinker ju verkligen!

#3 • Uppdaterat: 2015-09-30 15:35
GDS

"Volkswagen Passat utrustad med avancerad SCR-katalysator med Adblue överskred den amerikanska normen med 5–20 gånger..."
källa: texten i artikeln kopplad till detta kommentarsfält.

Nu kommer min kommentar:
Märkligt att även adblue-bilarna inte klarade testen.

#4 • Uppdaterat: 2015-09-30 16:07
bgl

Tankar kring GDS:s kommentar 15.35: behöver inte vara så märkligt. Adblue är en av många komponenter för att uppnå ställda krav. Använder man det slipper man använda annat som oftast är dyrare och krångligare för tillverkaren, samtidigt som det försvårar för bilägaren. T.ex har BMW euro6 - dieslar som går utan Adblue !

#5 • Uppdaterat: 2015-09-30 16:24
PREVIA

Något som förvånar är att bilägare som skriver att deras bils lilla tank med AdBlou fortfarande har tre fjärdedelar av AdBlou kvar trotts många tusen mil körda vilket borde betyda att AdBlou inte tillsätts i den utsträckning som borde ske när man läser Statoils beskrivning om normalförbrukning. Och vad sker när det är kallare än 11,5 grader ute, även om det finns värmare för att tina AdBlou inehållet så kan det inte ske ögonblickligen när man kör iväg med sin nerfrusna dieselbil.
"Till 100 liter diesel går det normalt åt ca 5 liter AdBlue. Lösningen är köldkänslig och fryser vid minus 11,5 grader Celsius vilket inneburit att både fordon och Statoils pumpanläggningar utrustats med isolering och uppvärmning. AdBlue i kombination med SCR erbjuder en bränsleeffektiv lösning som reducerar utsläppen av kväveoxid och partiklar."
https://www.statoil.se/sv_SE/pg1334072479609/privat/Drivmedel/övrigadrivmedel/AdBlue.html

#6 • Uppdaterat: 2015-09-30 16:31
107Carlsson

Nu när WV skall uppgradera (nedgradera?) programvaran för att komma till den nivå som användes vid fusket i USA, så måste man meddela bilägarna vad detta innebär för bilens körbarhet, effekt, vridmoment, förbrukning mm,

#7 • Uppdaterat: 2015-09-30 16:36
GDS

@gbl några tankar bara...
"Anledningen till raset på BMW-aktiens värde beror på att ett brittiskt testinstitut tillsammans med International Council on Clean Transportation, den tekniska miljöorganisation som i USA avslöjade Volkswagen, testat en dieseldriven och xDrive-fyrhjulsdriven BMW X3 i verkliga körförhållanden. Testresultatet visade då utsläppsnivåer av kväveoxider som rejält överstiger satta gränsvärden enligt Euro 6, drygt elva gånger högre. Enligt Euro 6-normen får dieselbilar släppa ut maximalt 80 milligram kväveoxider (NOx) per kilometer, vilket kan jämföras med den äldre Euro 5-normen som tillåter 180 milligram per kilometer."
källa: http://teknikensvarld.se/bmws-aktie-rasade-efter-misstankt-fusk-195730/

Verkar som att det inte gick så bra i detta test...

#8 • Uppdaterat: 2015-09-30 18:00
bgl

Motsägelsefulla tidningsuppgifter nästan dränker både journalister och oss läsare. Tyska Autobild verkar ha tagit tillbaka anklagelserna mot BMW. Den testade X3:an var en 2.0D som på den marknaden antagligen har Adblue dessutom. X5:an har tydligen fått bra testutfall i USA.

#9 • Uppdaterat: 2015-09-30 18:30
Optimus

Begagnad VW av årsmodeller som är utsatt för fusk måste bli iskalla som begagnat köp. Hög förbrukning och dålig prestanda. Varför skall jag köpa en sådan?

#a • Uppdaterat: 2015-09-30 18:41
GDS

Ja det är tragiskt att man inte kan lita på testerna. Att mygla med förbrukningen är en sak. Att avsiktligt lägga in mjukvara som detekterar test mode är än värre. Att sedan vinkla resultatet i testerna eller utföra dem så de tjänar ett särskillt syfte tar det hela till politik på hög nivå. Man blir matt...
Här har vi problemet med riktig indata i ett nötskal.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.