Bild
Nästa artikel
Nyheter

Prissmäll hotar på macken: ”Utomordentligt illa hanterat”

Publicerad 25 augusti 2020
Ännu finns inga besked om vad som ska gälla kring den så kallade reduktionsplikten efter nyår. Från regeringen är det knäpptyst.

Det råder kompakt tystnad från regeringens sida när det gäller den så kallade reduktionsplikten. I värsta fall kan det innebära en prissmäll på drivmedel, skriver Dagens Industri.

Regeringen har flera gånger lovat att ge besked.

– Men det har ständigt försenats och sedan ett tag råder komplett tystnad. Det är utomordentligt illa hanterat, säger Johan G Andersson, vd för branschorganisationen SPBI (Svenska Petroleum- och Biodrivmedelsinsititutet), till DI.

Målet med reduktionsplikten är att öka andelen biodrivmedel i vanliga, fossila bränslen och därmed sänka koldioxidutsläppen. Men ännu finns inga besked kring vad som ska gälla kring reduktionsplikten från årsskiftet. Branschen behöver mer tid än fyra månader på sig för att ställa om.

– Även vi i branschen välkomnar det här systemet, som innebär en fortsatt stegvis höjning av reduktionsplikten. Men då måste det vara långsiktigt förutsägbart, något som tyvärr omöjliggörs eftersom regeringen inte lämnar besked om de framtida villkoren, säger Johan G Andersson till DI.

Tyst även kring biobränslen

Det råder också stor osäkerhet kring så kallad HVO-diesel och etanol. Sverige har i dag ett undantag från EU:s regler och om det tas bort vid årsskiftet försvinner skattebefrielsen. Då ökar priserna vid macken vilket kan göra omställningen till mer klimatsmarta bränslen svårare.

Risken blir då att etanol- och HVO-bilister istället tankar vanliga, fossila bränslen eftersom det kan bli billigare.

I april rapporterade Vi Bilägare att regeringen lämnat in en ansökan om att förlänga skattebefrielsen, och även få till motsvarande befrielse för biogas. Enligt regeringen finns goda förutsättningar för att få till en förlängning av skattebefrielsen. Men beskedet dröjer alltså.

Läs också: Så ska HVO-dieseln och etanolen räddas: ”En övergångslösning”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-08-25 11:25
Styggavargen

HVO är en återvändsgränd, som jag hela tiden sagt.
https://www.ivl.se/toppmeny/pressrum/nyheter/nyheter---arkiv/2019-01-02-analys-skumpig-vag-vantar-for-biodrivmedel.html

Miljönyttan är låg.. och inte hållbar på sikt. Enda vägen framåt är att sänka energiförbrukningen på våra fordon och då måste tyvärr SUV och ineffektiva modeller plockas bort ifrån sortimentet. Alla måste spara in på energi. Det vi nu upplever är ingen klimatkris... det är i huvudsak en energikris som påverkar klimatet!

#2 • 2020-08-25 12:04
Thommys

Helsike vad den där regeringen krånglar med folk och företag. Ta kollektivtrafiken som exempel: En huvudman kräver att entreprenörens bussar ska köras på HVO eller RME, diesel är inte tillåtet. Entreprenören har köpt in bussar för att köra på HVO. Att köra dessa på RME kräver anpassning som i efterhand kostar massor per buss. Marginalerna är små. Höjs då priset rejält på HVO försvinner lönsamheten.

#3 • 2020-08-25 12:45
Kanske

Inte allt som regeringen gör är illa hanterat. De är bra på att höja skatterna och sprätta iväg pengarna till despoter i olika länder samt utöka antalet myndigheter. Svetsarn var ju också himla stolt häromdagen då han kunnat göra av med ytterligare tiotalsmiljoner på ett centrum mot kärnvapen.
Så inte kan vi som skall betala klaga. Han gör ju så gott han kan. Och det är inte illa...

#4 • 2020-08-25 12:58
hultarn

Ibland är de snabba, platspåseskatten och gymnasieamnestin är ett par exempel (vilka falerat..) men inte i detta fallet.
Åratal av utredningar som leder... ingenstans.

#5 • 2020-08-25 13:33
thulo

Klara regler och besked vore bra

#6 • 2020-08-25 17:15
Carl Trefalt

Etanol innehåller 30 procent mindre energi jämfört med bensin. Så det är inte prisvärt. Dessutom sliter etanol ut de flesta bensinmotorer.

#7 • 2020-08-25 20:47
humor

Carl
Har inte du fattat något? Du bara pratar nackdelar med etanol. Har du glömt att det finns milhöfördelar? Ja etanolen är omtvistad men om den produceras ansvarsfullt är det är ett bra alternativ. El är bäst. Men hvo o etanol är ett steg i rätt riktning. Våga tänka nytt eller har du kvar din skrivmaskin?

#8 • 2020-08-26 10:15
Carl Trefalt

Det hade varit fördel med etanol om den var mer än 30 procent billigare än bensin, t.ex. i Frankrike kostar etanolen 7 kr. litern.
Sen är det problem med etanol att det sätter igen spridarna i motorn på de flesta bensinmotorer, och det kostar pengar att åtgärda.

#9 • 2020-08-26 11:51
EnannanRobban

Carl, spridarproblemen är en gammal skröna som inte varit ett problem på 10 år
Etanolen är dessutom billigare än bensin, när den låg i balans kostade den 10 kr och bensin 15, men nu är ju bensinen billigare och då är skillnaden mindre. Dock så är det allt för få bilar som kan köra på E85 och speciellt inte några nya annat än möjligen Kuga om den fortfarande finns kvar

#a • 2020-08-26 12:45
Carl Trefalt

Spridarproblemet är ingen sköna, publicerades i Vi Bilägare 25 januari 2013. Etanol innehåller 30 procent mindre energi, så bilen drar då 30 procent mer, än på bensin. Så prisskillnaden blir inte stor i verkligheten. Och ingen vill betala för problem med spridarna, etanol är mycket aggressivt mot spridarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.