Nästa artikel
Premiär för Mercedes EQA – här är nya elbilen som utmanar Volvo
Nyheter

Premiär för Mercedes EQA – här är nya elbilen som utmanar Volvo

Publicerad 20 januari 2021
Mercedes siktar på Volvo XC40 med nya elbilsmodellen EQA som premiärvisades på onsdagen. Här är alla detaljer om nykomlingen.

Mercedes har hittills bara börjat sälja en elbilsmodell i den så kallade EQ-familjen. På sikt ska den utökas till en mängd modeller och nu kommer ett nytt bidrag i form av den kompakta crossovermodellen EQA.

Tanken var att Mercedes EQA skulle presenteras under förra året, men modellen blev försenad. Nu är den officiell – den premiärvisades på ett digitalt event under onsdagen.

Mercedes EQA är i grunden en GLA som i sin tur är en något upphöjd version av A-klass. Bilen bygger på Mercedes plattform MFA2 som visserligen har stöd för batterielbilar men som inte är någon dedikerad elbilsplattform.

Anledningen till att Mercedes valde den upphöjda GLA som utgångspunkt för EQA är dels att batteripaketet på 66,5 kWh inte får plats i en vanlig A-klass, och dels att efterfrågan på suvar och crossovermodeller är högre än för lågbyggda bilar.

Plattformen har stöd för elbilar men är ingen dedikerad elbilsplattform

Fyrhjulsdrift senare

Mercedes EQA 250 är det fullständiga namnet på den första versionen som börjar säljas senare i år. Den har framhjulsdrift och en elmotor på 190 hk och 375 Nm. Det är ingen prestandamodell – toppfarten är 160 km/tim och accelerationen till 100 km/tim går på 8,9 sekunder – men det kan nog vissa köpare uppskatta.

Värmepump är standard och dragkrok finns som tillval med en släpvikt på 750 kilo. Räckvidden är 42,6 mil enligt WLTP-körcykeln.

Vid lanseringen finns fyra olika utrustningsnivåer: Progressive, Electric Art, AMG Line och topputrustade Edition 1. Senare kommer även en starkare version med fyrhjulsdrift samt en version med räckvidd på ”över 50 mil”. Biltillverkarna brukar annars göra precis tvärt om, och lansera den starkare versionen först och svagare modeller senare.

Läs också: Mercedes avslöjar elbilsplanerna: ”Vi ska ta ledningen”

Utmanar Volvo XC40

Insidan är modern men bjuder inte på några större överraskningar jämfört med Mercedes ”vanliga” modeller, och det är också tanken. Infotainmentsystemet MBUX finns på plats med antingen två 7-tumsskärmar eller två 10,25-tumsskärmar beroende på utrustningsnivå.

Mercedes EQA mäter 4,46 meter på längden vilket gör den tre centimeter längre än Volvo XC40 och 32 centimeter kortare än Tesla Model Y. Köparna får dock acceptera att bagageutrymmet är 100 liter mindre än i GLA med förbränningsmotor, och trots bilens kompakta format väger den in på 2 040 kilo vilket å andra sidan är 150 kilo mindre än XC40 i elbilsutförande.

När det gäller snabbladdning har bilen stöd för en laddeffekt på upp till 100 kW och ombordladdaren klarar 11 kW.

Mercedes EQA börjar säljas i februari och de första bilarna levereras under våren. Några priser är inte officiella, men i Tyskland blir modellen något dyrare än Volkswagen ID 4.

Läs också: Mercedes massiva satsning: 19 nya modeller – på 3 år

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.