Nästa artikel
Mercedes EQA försenad – viktiga elbilen dröjer ett halvår
Nyheter

Mercedes EQA försenad – viktiga elbilen dröjer ett halvår

Publicerad 21 september 2020
Det kan dröja ytterligare minst ett halvår innan vi får se Mercedes utmanare till Volkswagen ID 3 och Volvo XC40 Recharge.

Precis som många andra biltillverkare har Mercedes bråttom att lansera fler elbilar för att sänka snittsiffran för koldioxidutsläpp och därmed minska risken för EU-böter.

Starten har redan gått i form av lanseringen av elsuven Mercedes EQC, men det kommer behövas betydligt mer än så för att ställa om märket mer mot eldrift.

Nästa steg i Mercedes elbilsoffensiv heter EQA och är en eldriven ”minicrossover” som kommer hämta mycket av tekniken under skalet från Mercedes GLA, den upphöjda versionen av A-klass.

Tanken var att Mercedes EQA skulle presenteras under tredje kvartalet 2020, och försäljningen skulle starta innan årsskiftet. Så blir det dock inte. Enligt uppgifter till Autocar försenas Mercedes EQA med upp till ett halvår. Den kommer därmed inte börja säljas förrän i mitten av 2021, om uppgifterna stämmer.

Anledningen är dels att Mercedes stött på problem med leveranser av batterier från underleverantörerna och dels att coronapandemin försenat arbetet. Dessutom har Mercedes tvingats göra en rockad när det gäller vilka fabriker som ska bygga vilka elbilar.

Mercedes EQA kommer i två varianter: med en elmotor och tvåhjulsdrift samt med två elmotorer och fyrhjulsdrift. Den ska följas av lyxmodellen EQS, suven EQB samt mellanklassmodellen EQE.

Läs också: Mercedes massiva satsning: 19 nya modeller – på 3 år

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-09-21 12:53
Grosser

Trist! Hade gärna sett EQA tillgängling inom kort. #bytestankar

#2 • Uppdaterat: 2020-09-21 17:37
Carl Trefalt

Risk för böter för Mercedes.

#3 • Uppdaterat: 2020-09-21 20:33
saabnisse

Jag tycker det är märkligt att ett företag som Mercedes inte har större framförhållning när det gäller elbilar, det här beslutet som tvingat fram utvecklingen kan väl knappast vara en överraskning?
De måste nog blåsa på rejält under ässjan för att hinna med att smida medan järnet fortfarande är varmt, det är många som är klara redan och risken är ju att presumtiva kunder inte väntar på att få en stjärna!

#4 • Uppdaterat: 2020-09-21 20:56
Hundter

Äsch då!

#5 • Uppdaterat: 2020-09-21 23:43
Raywave

Tror Mercedes har pengaproblem. Försäljningen går knackigt, man har drivor med nya osålda bilar på lager, miljardböter för avgasfusk, första elbilen EQC har floppat, aktiekursen rasat. Man har helt enkelt inte råd att utveckla EQA färdig i den takt man hoppats på. Väldigt dålig förklaring att batterileveranser inte skulle varit säkrade i det här stadiet när bilen i princip skulle börjat säljas. Hoppas Daimler inte kursar.

#6 • Uppdaterat: 2020-09-22 07:07
Diod

Har dom inte en svensk VD också :-)
Svenskt ledarskap brukar vara obeslutsamt och veligt. Kanske bara ärvd situation från tidigare förmågor?
Fina bilar har dom dock.

#7 • Uppdaterat: 2020-09-22 07:27
ToRy

Ola Källenius blev högsta hönset i maj 2019, och med tanke på ledtiderna för utveckling av nya bilar kan han knappast hållas ansvarig för att Daimler ligger efter vad gäller elbilar. Men det är synd att EQA blir försenad, för det ser ut som ett fin bil. Snyggare än ID3!

#8 • Uppdaterat: 2020-09-22 14:08
LeifV

En elbil är något av det enklaste i bilväg som går att konstruera -att det fördröjs beror på något helt annat än den elektriska drivlinan.

#9 • Uppdaterat: 2020-09-22 20:15
Henrik M

LeifV: lyset tänt men ingen hemma?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.