Nästa artikel
Porsche tittar närmare på vätgasdriven förbränningsmotor
Nyheter

Porsche tittar närmare på vätgasdriven förbränningsmotor

Publicerad 22 augusti 2022 (uppdaterad 25 augusti 2022)
Porsches ingenjörer experimenterar med en V8-motor som konverterats till vätgasdrift.

Porsche ska inte bara fokusera på batterielbilar som Taycan för att kapa utsläppen. Sportbilsmärket tror också på så kallade syntetiska bränslen i vanliga förbränningsmotorer, och nu kommer även uppgifter om att Porsche ska satsa på vätgasdrift.

Vätgasbilar brukar oftast ha en bränslecell som omvandlar vätgas till elektricitet som driver bilen framåt. Men Toyota har visat upp en förbränningsmotor som går på vätgas, och det är den tekniken som Porsches ingenjörer nu tittar närmare på. Tekniken har sågats av Honda, men det hindrar alltså inte Porsche från att undersöka den.

– Vi har utvecklat en vätgasdriven förbränningsmotor som ska matcha effekten och vridmomentet i våra nuvarande bensinmotorer som en konceptstudie. Målet var också att uppnå låg förbrukning och hålla utsläppen på samma nivå som den omgivande luften, säger Vincenzo Bevilacqua, expert på motorsimulering på Porsche Engineering.

Toyotas förbränningsmotor med vätgasdrift.

Virtuell V8-motor

Än så länge är detta en virtuell studie och inte någon mekanisk motor som konstruerats fysiskt. Det handlar om Porsches bensindrivna V8-motor på 4,4 liter som konverterats till vätgasdrift i en simulering, och den största utmaningen ska ha varit att få de dubbla turboaggregaten att hantera vätgas som bränsle.

Experimentmotorn ger 598 hk vilket är 50 hk mer än motsvarande bensinmotor. Tillsammans med vanliga elmotorer kan vätgasmotorn ge upp till 680 hk.

BMW är en av flera biltillverkare som offentliggjort planer på nya vätgasmodeller. Mercedes har däremot skalat ned planerna för att kunna satsa på batterielbilar.

Vätgasdrift ger snabbare tankning och lång räckvidd även på vintern jämfört med batterielbilar. Å andra sidan är macknätverket dåligt utbyggt och i ett större perspektiv är tekniken betydligt mindre effektiv än batterieldrift.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (6)

  • 27 augusti 2022 Mc, Porsche har ju jobbat en…
  • 27 augusti 2022 Isåfall borde syntetbränsle…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.