Bild
Nästa artikel
Poliser i trafiken – som rysk roulette

Poliser i trafiken – som rysk roulette

Nyheter

Blivande poliser tar alltför stora risker i trafiken. En ny undersökning visar att polisens förarutbildning är bristfällig.

Hittills i år har omkring 30 polisbilar blivit totalförstörda och kostat staten 43 miljoner kronor. Unga förare är överrepresenterade i olyckorna.

En ny undersökning från Umeå universitet visar på bristande kunskaper hos polisaspiranter som kommer från Polishögskolan och nu gör praktik.

– Det är som en rysk roulette, där frågan är vem som kommer att skadas där ute på vägen, säger trafikforskaren Jörgen Lundälv som står bakom studien, till TT.

Enligt undersökningen har aspiranterna ofta dåliga förkunskaper och begränsad erfarenhet av bilkörning. Dessutom tror sig ett stort antal aspiranter ha lagstöd som de inte har, till exempel att bryta mot spärrlinjer vid uttryckning.

Jörgen Lundälv menar att aspiranterna tar alltför stora risker i sin strävan mot att komma fram så snabbt som möjligt och då bortser från olycksrisken. Undersökningen visar också att var fjärde aspirant är missnöjd med körutbildningen, som uppfattas som teoretisk.

– Jag tror att de praktiska momenten har fått stå tillbaka vid akademiseringen av polisutbildningen, säger Jörgen Lundälv.

Ny utbildning
Efter årsskiftet startar en ny utbildning vid Polishögskolan som ska utbilda instruktörer som i sin tur ska lära ut riskbedömning till landets poliser. Exakt hur utbildningen ska utformas är ännu inte klart.


– Utbildningen för att köra under utryckning kommer att vara både längre och annorlunda med mer av både praktik och teori, som träning i riskmedvetenhet, säger Christer Nyberg, studierektor på Polishögskolan, till TT.

Jörgen Lundälv anser att poliser borde genomgå obligatoriska kompetensprov i utryckningskörning varje år, ungefär som det årliga provet för tjänstevapen.

Diskutera: Hur upplever du polisen i trafiken?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Brewert
2010-11-10 11:10

Kom med något nytt! Det finns aspiranter som inte ens har körvana! Det måste ställas större krav på körerfarenhet för att bli antagen. En sak till är att den/de som basar för körutbildningen är alldeles för rädd om bilarna. Använd skrotbilar och visa vad som händer om man kör rakt över en trottoarkant t.ex. Det finns aspiranter som tror att en bil håller för vad tok som helst!
/Björn

#2
sweeny
2010-11-10 11:29

Man kan inte köra (polis)bilar som de gör i amerikanska filmer, men har du knappt kört bil själv innan du börjar utbildningen kanske det är lätt att ta det för givet.

#3
K S.
2010-11-10 13:02

Ja,som gammal Yrkesförare Buss/Långtradare både
i Sverige och Europa under många år.....så nog var
det bättre förr!! Dagens Poliser har INTE den Vana
och Kompetens som jag träffat på under alla år!!
Poliserna vid Kontroller på vägarna var ALLTID OK!!!
Killarna idag är säkert BRA,men det ÄR något med utbildningen!!

#4
Utredningen läggs ned i brist på bevis.
2010-11-10 13:34

Att blåsa fram i trafiken utan ljud/ljus signaler går också bra oavsett hastighet.
Både inom tätort och landsväg.
Vissa verkar tro att är det en polisbil så gör man hur som helst utan ansvar för andra.
Försök få rätt också, omöjligt fall.
Spelar ingen roll om det finns på film med allt.

#5
2010-11-10 13:39

Sedan kan det även vara så att om Mister Vemsomhelst kör i diket så är det ingen som bryr sig, men om en polisbil står i diket är det förstasidesnyhet!

#6
Erik F
2010-11-10 14:24

Såg på 112 i våras på TV hur en nyutbildad polis körde 1-2 sekunder bakom framförvarande i halt och snöigt väglag - och det var inte utryckning! Skandalöst.

Precis som att det krävs prov för tjänstevapen så måste det krävas prov för tjänstebil! Bilen är ett lika dödligt vapen i fel händer.

En polis SKA vara mycket skicklig på att köra bil, ett föredöme. Yrkeschaufförer utbildas så och polisen ska vara ännu bättre. Punkt slut.

#7
gunnar44
2010-11-10 17:51

Det skiljer mycket ellan olika polisskolor efter vad jag hört. Dessutom vidareutbildas varje polis lokalt och under måttot att alla ska klara provet. Detta är helt hooribelt för det är ju så att dagens polisskoleelever oftast saknar egen bil. För 40 år sedan hade varje blivande polis flerårig daglig körvana.
Dagens polischefer är dessutom helt ointresserrade av trafik, annat än för att uppnå statistik. Trafiksäkerhetsarbete vet inte dessa chefer något om. Jag talar nu om de chefer som sett till att trafikpolisen näst intill helt utrotats, det finns glädjande nog de som inser att en ändring måste till.
Jag stöder mig på uppgifter som gamla trafikpoliser vidimerat, och som uppgivet säger sig aldrig fått någon uppskattning för det trafiksäkerhetsarbete som de utfört.
Det finns till o med de som fått nedvärderande kommentarer från sina överordnade för att de tagit för många rattfyllerister!! Det blir ju avbräck i statistiken som det heter.

#8
Fellali
2010-11-11 01:01

De kör som medelsvensson. Det betyder bl.a. att hälften inte hittar spaken till "körriktningsvisaren", eller blinkerspaken på vanlig svenska. Medelsvensson vågar inte köra om en polisbil som kör lagligt på motorvägen, men det går visst bra att lägga sig på en halv sekunds avstånd bakom. Utan bestraffning. Det är ungefär säkerhetstänket som finns för för många poliser, kör gärna nära, bara det inte går för fort. Och när det får gå fort så smäller det ibland ... förstås...

Andra halvan kan nog köra ändå, eller har vana iaf. Men det är inte dom som är problemet...

#9
2010-11-11 09:16

Här som överallt annars i samhället är det pengar som styr. Förr hade man en gedigen utryckningsförarkurs. Ingen fick framföra polisbil vid utryckning utan att vara godkänd. I och med att pengarna tröt, drogs de flesta kurser in och detta är resultatet. Man får vad man betalar för.
Resonemanget här ovan innebär också att man nervärderar den privata körkortsutbildningen. Det kan ju inte vara bara polisaspiranter som är dåligt körkortsutbildade.

#10
S-E S
2010-11-11 12:30

Hörde för ett tag sedan en polis sucka. De som inte har utbildats i en körskola utan övat privat, kör normalt mycket säkrare och har mycket bättre körvana och anpassar sig bättre till rådande trafik än en trafikskoleutbildad polisaspirant.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.