Bild
Nästa artikel

Beck-filmer skapar vrångbilder av trafiksäkerhet & polisarbete

"Det är mycket allvarligt att allmänheten får vrångbilder av såväl trafiksäkerhet som polisarbete på bioduken. Vilka skäl finns det för Rikspolisstyrelsen att fortsätta hyra ut polisbilar och polisuniformer för att sådana snedvridningar ska visas på biodukarna." Det skriver Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet.

Den senaste Beck-filmen "I stormens öga" kan inte annat än ses som ett misslyckande för att visa hur svensk polis kör polisbil i trafiken.

I filmen får vi se en biljakt i centrala Stockholm, på Valhallavägen på väg ut till Frihamnen. Filmens huvudperson Gunvald (Mikael Persbrandt) jagar en annan personbil i mycket hög hastighet. Regissör till filmen är Harald Hamrell.

Och tanken bakom de orealistiska biljakterna är knappast att visa några risker eller skadekonsekvenser med en sådan bilkörning. Det spelar egentligen ingen roll hur välklippta bildsekvenserna är från själva polisbilsjakten.

När Rikspolisstyrelsen hyr ut uniformer och polisfordon till filmbolag som vill göra film så hyr de i praktiken ut sitt eget varumärke "svensk polis". Men frågan är om de också kan påverka att polisens interna trafiksäkerhetspolicy kommer att efterföljas av skådespelare och stuntmän som rattar polisbilar?

Sedan 1997 fram till idag har 1800 polismän skadats i olyckor och krascher med polisbilar på vägarna. Allmänheten drabbas också av polisbilsolyckorna. Denna skadeutveckling har Rikspolisstyrelsen idag inte någon kontroll av. Det finns bland annat ingen nationell förarutbildning för poliser.

Ska polisen ägna sig åt biljakter i vansinneshastigheter i Stockholms innerstad? Mitt svar är nekande. Riskerna är för stora och tidsvinsterna marginella. Den frågan väcker inte ens den senaste Beck-filmen. Snarare får biobesökaren se allt häftigare actionscener i dessa s.k. polisfilmer som inte visar dagens polisiära arbete.


Genom att medverka i dessa filmer riskerar också Rikspolisstyrelsen att förlora såväl förtroende som att varje polisman måste vara en förebild bl.a. i bilkörning. Och vilka signaler sänder detta till ungdomar som funderar på att söka sig till Polisutbildningen?

Ingen polis i Sverige kör polisbil på det sätt som skådespelaren Mikael Persbrandt gör i filmen. Han kör nämligen i sin egen klass som filmhjälte och kulturförebild.

Biljakter i praktiken går nämligen inte till på det sättet. Detta borde Rikspolisstyrelsen upplysa allmänheten om. Biljakter har då och då tragiska slut där oskyddade trafikanter kan köras ihjäl och där tidsvinsterna inte finns.

Om regissören av Beck-filmen skulle ha velat skildra svensk polis, trafiksäkerhet och polisbilskörning i allmänhet så borde han ha studerat verkligheten. Verkligheten är att många svenska poliser har svårt att parkera den egna polisbilen varför många parkeringsskador uppstår i polisgarage.

Om man kan backa på en stolpe i ett garage så kan man också lyckas backa på en äldre fotgängare på torget. Detta lär väl knappast vara intressant för Beck och Gunvald. Men det är verklighet. Resultatet av den nya Beck-filmen får förödande konsekvenser för såväl förarebeteenden, attityder och trafiksäkerhet.

JÖRGEN LUNDÄLV
Docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, enheten för kirurgi

Taggar:

Kommentarer

#1
Joakim
2009-09-09 16:29

Nej jag tycker han har fel. Polisjakter på bioduken är fiktion - det är inte på riktigt och det vet det stora massan som ser på filmerna, har man inte förmågan att skilja på fiktion och verklighet så ligger problemet snarare hos individen än hos regissören.

#1
Simon
2009-09-09 16:57

Håller med Joakim. Det är ett märkligt "debattinlägg". Har filmens regissör påstått att detta är dokumentärt material? De flest ser inte på film för att få se verkligheten, utan för att se något spektakulärt. Ska vi skälla ut t ex Superman-filmerna också? Någon kanske ser dem och tror sig kunna flyga. Det kan ju sluta med döden.

#1
K L
2009-09-09 18:02

..och hur är det med exploderande bilar på film? Har nån sett en bil som flyger i luften bara för att man krockar? Vi kan ju få en vrång bild av bilolyckor om vi tittar på film..

#1
Macallan
2009-09-09 20:18

GUBBEN VILL bara SYNAS själv! en sån där som bara vill väcka debatt..
OM han har nåt innanför pannbenet så fattar han själv.

#1
Magnus
2009-09-09 20:54

Lundälv måste ha väldigt lite att göra. Det här fenomenet har förekommit åtminstone sedan "Bullitt" för 30-40 år sedan. Lite sent att reagera först nu kan man tycka.

#1
Johan
2009-09-09 23:02

Min erfarenhet är att polisen är trevligare mot vanliga Svensson på film, där går dom på dom kriminella.
Tyvärr har jag alltför många gånger blivit felbehandlad av polis som inte kan använda blinkers och köra lagligt eller för övrigt bruka övriga trafikregler.
Senast genade en Aina över ett övergångställe och låg och kröp bakom mig efter det.

#1
Håsa
2009-09-10 00:37

Vill man se hur en polisjakt skall gå till kan man väl be att få låna en instruktionsfilm från polisen.
Lundälv,detta är en actionfilm, omyndigförklara inte svensk filmpublik. Dom har säkert sett Rambo också utan att ta märkbar skada.

#1
duktiga gustaf
2009-09-10 03:35

Jörgen har faktiskt en poäng när han pekar på hur verkligheten idag ser ut. Har inte själv sett filmen men utgår från att Gunvald beter sig skickligt bakom ratten. Det är denna vrångbild jag tror han vill peka på. Om polisen inte ens kan parkera sina bilar utan att skada dom - hur skall dom då kunna köra dom ? Så Jörgen vill nog innerst inne ha fler Gunvaldskickliga poliser bakom rattarna på blåljusfordonen....

#1
Håkan
2009-09-10 05:41

Kan man inte skilja på film/fiction o verklighet kanske det är dags att byta yrke!

#1
farbror barbro
2009-09-10 08:49

Håller med Håkan (mfl) - kan man inte skilja på film o verklighet har man problem oavsett vem man är...
I "aliens" skjuter Ripley ihjäl alla aliens hon ser; är detta verkligen ett betende som borde förespråkas i kontakt med nya livsformer?

#1
Joakim
2009-09-10 09:41

Jag tycker Lundälv i sitt resonemang har missat något än värre, titta på Arn filmerna - där går man med blankt stål lös på religiöst oliktänkande helt besinningslöst, är det något vi vill att dagens ungdomar skall ta efter i vårat mångkulturella samhälle? Det måste ju vara ett mångdubbelt större problem än att polisen kör vårdslöst....
Jisses, nej antingen är hela inlägget ett skämt från författarens sida eller så är han helt enkelt så världsfrånvänd att han faktiskt tror att det här har någon som helst effekt på verkligheten.

#1
Harry
2009-09-10 10:52

Ja, visst är poliser dåliga bilförare, men de är också dåliga på att hjälpa allmänheten och blir rent av förbannade då man hjälper dem i sitt arbete. De har jag fått erfara då jag blev påbackad av en smitare i en CHEVROLET pickup dagen före julafton för några år sedan. Polisen noterade bara lite lojt de uppgifter jag hade, vilka hade räckt mer än väl att lätt få fast förövaren. Men se kaffet kallnade väl, så de "hade inte tid", och då jag egenhändigt beställde materialet åt den polis som skulle utreda ärendet så blev han rent förbannad på mig och påstod att jag inte fick göra så. Jag ifrågasatte då om polisen helt enkelt skiter i det hela. Det kunde han varken bekräfta eller förneka, vilket jag tar som en bekräftelse.
Så, visst är det en vrångbild av den svenska polisen. De tycks skita i det mesta utom att ställa till ett helvete för vanliga laglydiga. De klarade inte ens av att forsla en vilsekommen turist till sin camping utan kom till mig !!! av alla medborgare och tyckte att jag skulle göra det 23.30 en midsommarafton (!!) med motiveringen att de trodde att jag ?!? kanske kunde ha något samröre med människan. Det var en ung mycket söt polsk flicka som var åtminstone nästan 30 år yngre än jag själv. Det gjorde mig förbannad och jag ifrågasatte hur de tänkte. Dagen efter fick jag veta att det härjade en liga i trakten och att de uppehöll sig på den camping som jag ombads att köra turisten till. Detta visste polisen om, men de utsatte mig ändå för risken eftersom de själva inte vågade ta den. Då jag dagen efter fick veta det från de lokala TV-nyheterna så ringde jag polisen, men då blev de bara förbannade på mig - igen - och sa att jag inte hade med det att göra, något jag tyckte att jag självklart hade rätt att få veta eftersom de hade utsatt mig. Jag frågade varför de valde just mig. Då sa de att hon hade pekat och de åkte dit hon pekade (!) Tur då att hon inte pekade på Gdansk sa jag. Detta mitt herrskap är bara en bråkdel av min erfarenhet av sensk polis, så visst är Beck-filmen en vrångbild, men är inte alla filmer det? Är det inte meningen med en film att man ska få en stunds verklighetsflykt. Den som vill se fakta får väl vända sig till sådana forum där fakta förevisas.
Men en sådan film drar nog inte lika mycket publik.

#1
Kjell-Åke
2009-09-10 11:05

Man kan i en blogg kasta hur mycket skit som helst på polisen, ingen kan bevisa motsatsen eftersom man är anonym. Är så mycket fel med polisen förstår jag inte att man överhuvudtaget vill se en Beck-film.
Visst finns det dåliga poliser, de är ju ett genomsnitt av det svenska folket. Det finns så otroligt många fina poliser som aldrig nämns.

#1
Lennart Germundsson
2009-09-10 11:33

Jag tycker docenten Jörgen Lundälv har en poäng i det han skriver. Problemet har enligt min åsikt en enkel lösning nämligen att polisen förhandsgranskar polisfilmerna, innan de får visas.

#1
Joakim
2009-09-10 13:14

Lennart >> Tycker du att han har en poäng i vad han skriver? Man skall alltså i filmer ge en verklighetstrogen bild av polisarbetet menar du? Så istället för att göra deckare som tilltalar publiken så bör regissören lägga in scener med poliser som planlöst åker runt i bilarna och slår QP på slumpmässigt utvalda bilar?
Man kanske skall skippa fiktionen i samtliga filmer och istället bara göra dokumentärer som skildrar en autentisk bild av samhället av idag?

#1
Lägerleffe
2009-09-10 15:16

Ja alltså... Nu är väl inte Beckfilmernas främsta ambition att vara en dokumentär över polisens arbete. Lika lite som Göta Kanal-filmerna är det över en normalresa över Sveriges blå band.
Att det är tragiskt att många av dagens verkliga poliser varken kan backa med hjälp av backspeglarna eller fickparkera har inte med filmproduktion att göra.
Det är två olika branscher. Men den insikten har kanske inte nått fram till platsen som skall vara Kulturhuvudstad 2014 än.

#1
JD
2009-09-10 22:22

Kul att se en film där polisen skjuter med laser å kollar bussfiler!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.