Nästa artikel
Polisen bötfäller men bryter mot samma regler
Nyheter

Polisen bötfäller men bryter mot samma regler

Publicerad 19 november 2010 (uppdaterad 19 november 2010)
25 bilister fick böter för att inte ha blinkat i en rondell. Nu avslöjas det att polisen själva inte blinkar – i samma cirkulationsplats.

Polisen genomförde på måndagen en rondellrazzia i centrala Jönköping. 25 förare som inte använde blinkers på väg ur cirkulationsplatsen vinkades in och gavs 500 kronor i böter.

Sveriges Radio Jönköping kan nu avslöja att polisen själva bryter mot reglerna. Radions reporter filmade flera polisbilar som struntade i att blinka i samma rondell.

– Jag får beklaga att vi inte är bättre, givetvis ska vi diskutera det här för det är inte acceptabelt att vi inte följer trafikreglerna, säger Rolf Högberg, yttre befäl på Jönköpingspolisen, till Sveriges Radio Jönköping.

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF visade i en undersökning tidigare i höstas att mer än varannan bilist gör fel vid rondellkörning.

Förra året skedde 139 olyckor med personskador i cirkulationsplatser.

Klicka här för att se film från Sveriges Radio Jönköping.

Diskutera: Vad tycker du om polisen i trafiken och rondellkörning i allmänhet?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-11-19 11:52
Erik F (ej verifierad)

Det är helt fel och ologiskt att man tog bort den gamla regeln där man skulle blinka på väg in i och i rondeller, förutom på väg ut. Nu vet man inte om folk ska svänga eller köra rakt fam i rondeller förrän de är på väg ut ur dem och kör man då en tung stor semitrailer så måste man bromsa och förutsätta att mötande bilist ska svänga åt sitt vänster. När han sedan kör rakt fram med eller utan blinkers så måste man accelerera igen och släpper då ut en massa avgaser, samt att man har stört trafikrytmen. Alla bakom en själv måste också accelerera igen.

Varför tog man bort den gamla regeln? Tydlighet i trafiken är väl en grundregel - varför göra det otydligt som nu?

#2 • Uppdaterat: 2010-11-19 11:57
lubos (ej verifierad)

Även om poliser också slarvar i rondellerna så kan det inte vara fel att de följer upp bilisternas beteende i rondeller. Om det är föreskrivet i lag att vi ska ge tecken vid filbyte, dvs även vid utfart ur rondeller, för att trafiken ska flyta utan kollisioner, så måste det givetvis följas upp så att inte samma slöhet fäster rot som råder i övrigt bland bilister i allmänhet, som tycks ha blinkersen direktkopplad till ratten så att de möjligen blinkar just vid svängen!

#3 • Uppdaterat: 2010-11-19 12:37
Raymond K (ej verifierad)

Lite roligt att de stod där med pekpinnen och bötfällde och sedan inte följer reglerna själva.
Måste inte dom stanna då och ge sig själva böter?

#4 • Uppdaterat: 2010-11-19 13:09
Simon no1

Re Erik F att blinka in i en rondell kan kanske funka i en liten rondell, i en större rondell är det helt meningslöst, dessutom har en del rondeller mer än fyra utfarter och vi kan ju inte ha olika regler i varje rondell, så blinka ut är det enda vettiga, sen förstår jag ditt missnöje att behöva sakta in men i en vanlig korsning är du tvungen att stanna helt, här finns möjligheten att du slipper.....

#5 • Uppdaterat: 2010-11-19 14:24
357:an (ej verifierad)

En rondell är i praktiken en vanlig fyrvägskorsning med den skillnaden att man blinkar höger när man ska lämna rondellen - även om man rent fysiskt ska "rakt fram". Förstår inte varför detta ska vara så svårt. Och inte duger det att skita i att blinka bara för att polisen inte gör det. Såg faktiskt ett inslag på Stockholms lokalnyheter häromkvällen och förutom ovanstående framhöll körskoleläraren det självklara i att det är bättre att blinka en gång för mycket än en gång för lite. Det kan ju sällan vara till besvär för andra trafikanter om man blinkar en gång extra för att tala om vart man ämnar köra.

#6 • Uppdaterat: 2010-11-19 15:39
Gunnar 44

Var det någon annan bilist som närmade sig rondellen vid tillfället för polisens slarv? Det står ju i lagtexten att man ska använda blinkers till ledning för annan trafikant. Man behöver således inte blinka om det inte finns någon annan bilist i närheten. Varför denna miss i lagstiftningen? En miss som gjordes -94 när trafiksäkerhetsverket upphörde! Tidigare fanns tvånget att alltid använda blinkers!

#7 • Uppdaterat: 2010-11-19 15:44
357:an (ej verifierad)

Gunnar 44, problemet är bara om man nu inte råkar se en annan trafikant. Då är det ganska bra att blinka av ren automatik.

#8 • Uppdaterat: 2010-11-19 16:55
76martin (ej verifierad)

Jag tycker det händer rätt ofta att jag ser poliser som t ex kör lite för fort, missar att blinka, håller lite för kort avstånd till bilen framför, mm. Dvs rent vardagsslarv som vi alla missar på ibland. Det är väl just det som irriterar; en böteslapp för 100 på 90-väg, en missad blinkning, sådant vi alla missar på ibland. Men Svensson får bot medan polisen skall bättra sig. Sådant smakar beskt i en ärlig och trafikmetveten bilists mun. Satsa på de grövre brotten och låt denna millimetermätning av reglernas efterlevnad vara tills åtminstone polisen själva klarar av att efterleva dem i alla situationer.

#9 • Uppdaterat: 2010-11-19 17:16
Riskokare (ej verifierad)

Och här hemma i stan blinkar polisen inte heller alla gånger de skall ur en rondell.Vi har fler rondeller och en del ljushuvuden blinkar vänster en bra bit före innan de kör in i rondellen och kör ut i första avfarten fortfarande blinkande till vänster. Detta tyder på hög intelligens.

#a • Uppdaterat: 2010-11-19 17:27
Lars-Erik (ej verifierad)

Hur gör man om man vill anmäla polisen för samma brott???

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.