Bild
Nästa artikel
Nyheter

Varannan kör fel i rondeller

Publicerad 28 juni 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Hälften av alla trafikanter saknar kunskaper om hur man kör i rondeller. Det visar en ny undersökning från NTF.
Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF, har granskat hur trafikanter kör i cirkulationsplatser.

Ger inget tecken    
Undersökningen omfattar ungefär 7 000 fordon och har genomförts i Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Skåne län.

Studien visar att ungefär hälften av trafikanterna saknar kunskaper eller brister i omdömet vid rondellkörning.

Enligt lagen måste trafikanter signalera om man ska ut ur eller byta körfält i rondellen.

- Väldigt många ger tecken när de ger sig in i rondeller, men inte när de beger sig ut och det är man skyldig att göra enligt lag, säger Henrik Johansson, informationsansvarig på NTF, till Sveriges Radio.

Enligt NTF ökar olycksrisken väsentligt på grund av trafikanternas okunskap.

Generationsfråga
Henrik Johansson menar att rondellkörning är en generationsfråga.

Äldre förare saknar i större utsträckning kunskaper om körning i cirkulationsplatser.

Bristerna för yngre förare förklarar NTF med slarv.

Diskutera: Hur tycker du trafikanter kör i cirkulationsplatser?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2010-06-28 11:20
Erik (ej verifierad)

Alltid högerfilen så slipper man riskabla filbyten.

#2 • 2010-06-28 11:50
Gustav (ej verifierad)

Förare av stora fordon, ex. bussar skulle nog uppskatta om bilisterna använde blinkers både när de kör in i en rondell och när de byter körfält eller åker ut från rondellen. Eftersom minst hälften av bilisterna inte vet var blinkersspaken sitter i bilen, så kommer aldrig mer än 50% kunna göra rätt. Rondellerna är säkra för bilar, då farten är låg vid ev. kollision. Visa hänsyn och tänk på motorcyklisterna som är helt oskyddade och i många fall kan ha svårt att upptäcka bakifrån upphinnande bilar, som byter körfält. Det gör ont att bli överkörd!

#3 • 2010-06-28 12:19
Erik F (ej verifierad)

Det är ett ofog med bilister som inte blinkar när de ska in eller ut ur rondeller. Man kan stå och vänta i 3-5 sekunder för att släppa förbi någon som kommer in i rondellen till vänster om en - bara för att konstatera att egoisten inte alls tänkt köra rakt fram (förbi mig), utan svänger höger ur rondellen = jag har stått och väntat och blockerat trafiken helt i onödan.
De gamla rondellreglerna var bättre, för de var tydligare. Svänga vänster i rondell = innerfilen. Signal skall givetvis ges både på väg in i rondellen, i rondellen (om man ska svänga) och ut ur rondellen. Man kan aldrig vara för tydlig.

#4 • 2010-06-28 12:58
Eros (ej verifierad)

Det är minsann inte lätt med alla dessa "EU-rondeller. När man kör in och skall t.ex. till vänster i en fyrklöverrondell så kan man blinka vänster vid infart i rondellen, men att hinna markera utfart mellan "rakt fram" (utfart 2 i rondellen) och själva utfarten nr. 3 ger inte mer än högst en blinkning inna det är dags att fara ut. Ingen hinner uppfatta den blinkningen i alla fall. Allmän försiktighet och blinkning vid infart är det enda som är praktiskt användbart tycker jag !

#5 • 2010-06-28 13:10
gmo (ej verifierad)

Eros,
du har en poäng,
blinkning vid in _och_ utfart är att föredra,
tyvärr säger lagen något annat.
Därmed bör du (och jag) hålla oss till lagen, då det underlättar för omgivningen. Om alla kör med hemsnickrade regler funkar det inte så bra i trafiken i längden.

#6 • 2010-06-28 13:25
Tommy (ej verifierad)

Rondeller ökar säkerheten i en korsning. Hur illa folk än kör leder det sällan till allvarlig olyckor. Just för att farten inte är hög och att anfallsvinkeln sällan är 0 eller 90 grader vid krocken. Och eftersom de flesta rondeller har svängande infarter undviks även inkörning rak bakifrån på bilar som är på väg in i rondellen. Att inte signalera rätt i en rondell leder mer till framkomlighets och irritations problem, än till allvarliga olyckor. Att sedan inte blinkers används är svenskarnas svaga attityd till att köra föredömligt. Tyskarna kan använda blinkers. Oavsett förare eller bilmärke.

#7 • 2010-06-28 14:49
Erik (ej verifierad)

Varför blinka in i en rondell? Det går bara att köra åt höger!

#8 • 2010-06-28 15:34
Emme - den riktiga som inte skriver FUD (ej verifierad)

Folk verkar inte kunna placera bilen rätt heller ..
Minns en gång i Örebro förra året. Vi skulle vänster och det skulle visst bilen som låg lite framför men i högerspår .. Höll på att bli en stor krock.

#9 • 2010-06-28 16:01
Jörgen (ej verifierad)

En anledning av stor betydelse kan ju vara att den färdigtryckta broschyren från Vägverket är bristfällig. En annan stor anledning är att polismän i tjänstefordon inte föregår med gott exempel. Det är närmast skrattretande när man på lokalradion får höra att polisen skall ut och kontrollera bilförarnas beteende. Skiljer man på teori och tillämpning.
Bilskolor bär största skulden till missuppfattningar om körning i cirkulationsplats.

#a • 2010-06-28 16:03
Bengtsson (ej verifierad)

När jag tog körkort 1983 lärde jag mig att blinka både vid in- och utfart. När dottern tog körkort 2004 så sa hon att man bara skulle blinka vid utfart. När jag själv tog BE-kort (2005) frågade jag "inspektören" vid uppkörningen och han sa att det inte längre är obligatoriskt att blinka vid infart men han tyckte att det var bättre än att bara blinka vid utfart.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.