Nästa artikel
Obehagliga överraskningen: Här får Teslaägaren ratten i handen
Nyheter

Obehagliga överraskningen: Här får Teslaägaren ratten i handen

Publicerad 11 maj 2020
En brittisk Teslaägare fick en läskig överraskning när ratten i hans Model 3 lossnade från rattstången.

Tesla har gjort en stor sak av att bilarna kan göras bättre med tiden tack vare mjukvaruuppdateringar över nätet. På så sätt kan nya finesser läggas till och buggar lösas utan att ägaren behöver åka in till verkstaden.

Men vissa fel går inte att ”uppdatera bort” med ny mjukvara. En Teslaägare i England fick en riktig kalldusch när ratten i hans Model 3 helt enkelt lossnade från instrumentpanelen när han skulle backa ut bilen.

Just det här exemplaret ska ha levererats nyligen och vid tillfället när ratten lossnade ska ägaren ha kört drygt tre mil. Det verkar alltså ha varit ren tur att ratten inte lossnade i högre hastighet utan att den lossnade när föraren kommit fram.

Ägaren rapporterar även en del andra problem men att ratten lossnade är det allvarligaste. Tesla ska ha hämtat upp bilen och kört iväg den till verkstaden inom 90 minuter efter att ägaren rapporterat felet. På verkstaden sattes ratten fast ordentligt och sedan levererades bilen tillbaka till ägaren följande dag.

– Tesla bekräftade att ratten inte monterats med en bult och de ser nu över vad hände under produktionen, säger Teslaägaren till New York Post, som var först att rapportera om händelsen.

Felet ska även utredas av engelska Transportstyrelsen. Det har satt djupa spår hos ägaren.

– Jag har blivit lovad av Tesla att det fortfarande är Englands säkraste bil och att det inte kan hända igen. Men mitt förtroende har blivit väldigt påverkat av den här händelsen, säger han.

Tesla är inte ensamma om att råka ut för rattar som lossnar. Nissan gjorde en återkallelse av vissa modeller 2013 för att dra åt en bult i ratten. Sajten Inside EVs har hittat ytterligare exempel, bland annat hittat en återkallelse som Ford gjorde 2018 där 1,4 miljoner bilar fick boka verkstadstid för att montera ratten på rätt sätt för att den inte skulle lossna. 

Även där var felet en skruv som skulle fästa ratten men felet var inte att skruven lossnade utan att den var för kort och kunde gänga ur sig själv efter en viss tid.

Vi Bilägare har en Tesla Model 3 på långtest – följ med i alla våra uppdateringar här!

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-05-11 16:46
Jarl Karlsson

https://www.youtube.com/watch?v=THb_ogclfUg

#2 • 2020-05-11 16:58
Carl Trefalt

Löstagbar ratt, vilken lyxig Tesla.

#3 • 2020-05-11 17:05
Bilräven

Såå farligt - all uppståndelse bara för att ratten lossnat när föraren dessutom backade.. Vem säger att ratten ”trillar” ner i knät om den ”plötsligt” lossnar? Rattar som jag haft/bytt i min ungdom satt kvar och kunde fungera även om bulten saknades. Det var bara att trycka ratten framåt, mot instrument brädan..
Dessutom - en gång är ingen gång. Snabbt åtgärdat av Tesla! Snyggt! Vilka andra märken kommer inom 90min.?

#4 • 2020-05-11 17:15
Styggavargen

Ingen fara...bilen är väl självkörande?

#5 • 2020-05-11 17:40
bgl

Är bilen monterad på ett forna tiders skeppsvarv eftersom ratten sitter fast med en bult? (Måhända ironi)

#6 • 2020-05-11 19:52
Jarl Karlsson

Självkörande. Vad ska man med ratt till?

#7 • 2020-05-12 00:05
Henrik M

Självklart helt oacceptabelt att en ratt lossnar så, sen har det säkert hänt på fler bilar från andra märken med. Men frågan är om något annat märke haft snabbare service i de fallen? Ganska imponerande med den inställelsetiden och den snabba servicen.

#8 • 2020-05-12 09:42
N-iklas

De flesta är helt ointresserade av hur det står till i fabriken som tillverkar bilen, men det är faktiskt helt avgörande för hur den monteras ihop och hur många monteringsfel den riskerar att levereras med.

Ju hårdare press på arbetarna desto sämre montering och tillförlitlighet hos bilarna, att jaga arbetarna med blåslampa som vissa gör och hot som andra gör, ger resultat i form av sämre byggda bilar.

Att arbetsvillkoren i dagens fabriker blir sämre och sämre och är inne i en mycket allvarlig nedåtgående spiral i takt med en hård marknads och konkurrenssituation, är en viktig faktor de flesta tycks vara helt omedvetna om.

#9 • 2020-05-12 10:37
1

Troligen var det en skruv, bolt på engelska, inte en bult.

#a • Uppdaterat: 2020-05-12 12:20
hans.antnas

Jag vet inte hur ratten sitter fast på en Tesla , på dom flesta bilar sitter den med en mutter fastdragen mot koniska splines . Slutkontrollen är väl inte vad den borde vara på den fabriken. På slutet av 60 talet kom ibland Engelska bilar hundkojan 850 o 1100-an med div. utrustning som inte hanns med att sätta fast på fabriken utan låg i bagaget torkartransmission bl.a.,flottören kunde saknas i ena förgasaren. Det hände även på Saab en ny V4-a kom utan stötdämpare fram och i samma lev kom en bil med trumbroms på ena sidan och skivbroms på andra fram, sista tvåtaktarna hade trummor och V4-an hade skivor fram.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.