Bild
Nästa artikel
Nya uppgifter: Audi tar fram tidplan för att fasa ut förbränningsmotorer

Nya uppgifter: Audi tar fram tidplan för att fasa ut förbränningsmotorer

Nyheter

Snart ska Audi ta beslut om när de sista bensin- och dieselbilarna ska byggas. ”Omtanke om miljön och ekonomisk framgång går hand i hand”, säger Audichefen.

Trots hög prislapp blev Audis elbil e-tron nyligen den mest sålda elbilen i Norge och även här i Sverige har modellen blivit relativt populär. Nu förbereder sig märket för lanseringen av den mindre Q4 e-tron och toppmodellen e-tron GT, samtlidigt som fler laddhybrider ska rullas ut.

Men på längre sikt håller Audi också på att ta fram en konkret plan för när bensin- och dieselmotorer helt ska fasas ut, enligt uppgifter till Wirtschaftswoche.

Exakt när förbränningsmotorerna ska försvinna är oklart, men enligt uppgifterna kan det handla om 10–15 år. Beslutet ska tas inom några månader. Det är dock osäkert om det även innefattar laddhybrider.

Exakt när bensin- och dieselmotorerna försvinner är oklart, men det kan handla om 10–15 år
Audis bästa ingenjörer har nu samlats för att utveckla ”Projekt Artemis” som bland annat går ut på att ta snabbare beslut inom koncernen och att lansera en supereffektiv elbil i en ny kategori.
Audis bästa ingenjörer har nu samlats för att utveckla ”Projekt Artemis” som bland annat går ut på att ta snabbare beslut inom koncernen och att lansera en supereffektiv elbil i en ny kategori.

Audi har inte bekräftat uppgifterna men Audichefen Markus Duesmann svarar att ”omtanke om miljön och ekonomisk framgång går hand i hand” när tidningen intervjuar honom.

– Jag har många goda vänner i Berlin som är ”gröna”. Och så mycket kan man säga som att det inte är något sammanträffande. Jag har alltid haft tendenser åt det hållet, säger han.

Markus Duesmann förklarar också att småbilen Audi A1 är ”under diskussion”. Det är inte lätt att få en liten bil att bli lönsam, särskilt i konkurrens med Mini och andra framgångsrika småbilsmodeller. 

Däremot tror han mycket på den nya elbilsmodellen som går under namnet ”Projekt Artemis” – den blir inte någon lyxig sedan och inte heller någon suv, utan en ny biltyp med hög effektivitet och gott om utrymme.

Läs också: Audis besked: Ska utveckla ”supereffektiv” elbil

 
Taggar: Nyheter, Audi

Kommentarer

#1
2021-01-11 15:53

"biltyp med hög effektivitet och gott om utrymme", är det en MPV? Fast sådana lider av högt luftmotstånd så det kanske är en "crossover" variant istället?

#2
2021-01-11 17:25

Bilindustrin är märklig. I ena meningen säger de att de ska sluta med förbränningsmotorer inom 10-15 år. Samtidigt som de i nästa andetag säger att laddhybriderna ska självklart vara kvar. Ni vet de där bilarna vars lilla elmotor och batteri ackompanjeras av en *ta da* stor bensin- eller dieselmotor.
Bestäm er för att helt sluta med förbränningsmotorer eller kör vidare som tidigare. Håll inte på med en massa halvmesyrer till laddhybrider vars enda existensberättigande är för att komma undan diverse skatte- och miljöregler.

#3
2021-01-11 19:18

Det är vad Audi tror. Om jag gissar åt Audi tror jag att det blir det närmare 20 år - plus att bilarna kommer att vara i drift i minst 20 år. Alltså hamnar vi runt 2060 innan just Audis fossildrivna bilar är utfasade. Om vi ser till hela marknaden tar det till in på nästa århundrade innan de fossildrivna bilarna är utfasade (fast jag tror personligen inte att de är utfasade då heller). Helt enligt branschens egen bedömning (och jag tänker INTE hjälpa till med någon länk). Omställning? Javisst! Men som realist!

#4
2021-01-11 19:34

Nu kommer det ju se olika ut på olika håll i världen naturligtvis, precis som det är olika modern bilpark redan idag beroende på vart i världen man hamnar. Men jag tror att övergången till el i "vår" del av världen kommer gå betydligt fortare än vad många tror som är skeptiska idag. Jag tror att på personbilsnivå är vi förbi 50% av nybilsförsäljningen i Europa redan om 5 år. Nordamerika kommer med komma rejält, Kina med i rejält tempo.

#5
1
2021-01-11 20:17

Ett onödigt bilmärke.

#6
2021-01-11 20:26

Man ska veta. Tro får man göra i kyrkan.

#7
2021-01-12 06:59

Berätta vad du vet, Carl

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.