Nästa artikel
Så låter Audi e-tron GT – spännande ljud i nya elbilen
Nyheter

Så låter Audi e-tron GT – spännande ljud i nya elbilen

Publicerad 9 oktober 2020 (uppdaterad 9 oktober 2020)
Audi har en ny, eldriven toppmodell på gång. Nu får vi provlyssna på hur den låter.

Audi har flera intressanta elbilsprojekt på gång, bland annat en ”supereffektiv” elbilsmodell med lång räckvidd och den allra senaste batteritekniken. Det projektet går under namnet Artemis.

De senaste åren har Audis elbilsingenjörer också utvecklat en ny eldriven sportbil kallad e-tron GT. Nu bjuder Audi på en möjlighet att provlyssna på hur bilen ska låta.

Alla nya elbilar ska ha ett varningsljud i lägre hastigheter, men hur det ska låta är till stor del upp till biltillverkarna. Med Audi e-tron GT har ingenjörerna inte inspirerats av ljudet från förbränningsmotorer utan har försökt skapa ett ”sportigt och sofistikerat ljud som ska kombinera bekanta ljudmönster med nya och futuristiska element”.

Ljudet ska enligt Audi inte låta som ett rymdskepp men en viss science fiction-vibb får vi nog ändå vid provlyssningen. Ljudet är ett hopkok av 32 olika udda ljud, som en elektrisk fläkt, en fjärrstyrd helikopter och en skruvdragare.

Ingenjörerna har också låtit 130 personer provlyssna på olika ljud och betygsätta dem. Till skillnad från många andra elbilar är det inte samma ljud som hörs i låga och höga hastigheter. Ljudet skiljer sig åt beroende på om föraren kör långsamt eller snabbt.

Provlyssna på ljudet genom att klicka igång spelaren ovan.

Läs också: Audis besked: Ska utveckla ”supereffektiv” elbil

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-10-09 08:42
Raphael

Hm, låter som min dammsugare (Dyson) med variabel sugstyrka... :) Nu blir jag sugen på att dammsuga hemmet, men inte att köra bil... Långt från Fiats elbilsljud som är filmmusiken från Fellinis Amarcord.

#2 • Uppdaterat: 2020-10-09 09:00
L. Mäkinen

Det är ingen tvekan om hur tyska elbilar borde låta.
https://youtu.be/xeRwBiu4wfQ
Valkyriornas ritt!

#3 • Uppdaterat: 2020-10-09 19:05
Raphael

Ja men finns det någon tysk elbil som låter så?
Fiat 500 electric kan låta som Valkyriernas ritt också, användaren kan ladda in olika melodier av eget val. Precis som ringsignaler på en mobil. Men det är Amarcord som är standard.

#4 • Uppdaterat: 2021-02-09 17:19
Tjalle

Löjligt! Milsvitt från ex. SAAB 900 turbo.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.