Nästa artikel
Nissan Leaf - premiär för Nissans elbil
Nyheter

Nissan Leaf - premiär för Nissans elbil

Publicerad 3 augusti 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Nu tar Nissan upp miljökampen mot Toyota och Honda. Redan nästa år lanseras Nissan Leaf - som enligt Nissan ska bli den första elbilen med ett "överkomligt" pris.
Elbilen Nissan Leaf presenterades på söndagen i samband med att Nissans  nya huvudkontor öppnades i Yokohama.

I samband med presentationen avslöjade Nissan att Leaf är en bil i Golf-storleken och att den kommer konkurrera med andra modeller inom denna klass. Nissan väljer dock inte att nämna något pris på nykomlingen - utan konstaterar endast att modellen kommer bli prismässigt "överkomlig".

Nissan Leaf kommer att ha en drivlina bestående av en 80 kW-elmotor som levererar ett vridmoment på 280 Nm. Litiumjonbatterierna har en effekt på 90 kW och ska enligt Nissan laddas upp helt på åtta timmar när de ansluts till ett vanligt uttag på 230 volt.

Med hjälp av en snabbladdare ska 80 procent av batteriet laddas upp på en halvtimme. Räckvidden ska bli omkring 16 mil på en laddning och detta anser Nissan vara fullt tillräckligt för att tillgodose de flesta förares behov.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-08-04 00:36
Per_K (ej verifierad)

Frågan är vad som menas med "överkomligt pris". De elbilar som presenterats hittills (Think!, Mitsubishi iMiEV) har ju ett ohemult högt pris samt höga batterikostnader (1500 kr/mån för Think!).

#2 • Uppdaterat: 2011-04-30 12:41
HP

Polska grafen pekar uppåt
Man är stolta glada och optimistiska i Polen över sina tekniska framsteg kring att utveckla grafen till nya praktiska produkter.
Patent skall skydda deras framgångar och staten har hjälpt till att betala forskarnas "världspatent"
EU skall stötta utvecklingen med 100 miljoner Euro om året i tio år framåt, och Polen hoppas få stora industriella framgångar tack var sitt försprång kring hur man skall tillverka grafen industriellt.
Bättre datorer, starkare genomskinliga material, billiga solceller och superkondensatorer nämns.

Vad är en superkondensator?

Enkelt uttryckt skulle det kunna innebära att elbilar kan köras in på ett tankställe och fyllas på snabbare än man i dag tankar en bensinbil, och eventuellt att elbilar får mycket längre körsträcka. Ett batteri, med bättre egenskaper än dagens batteri.

I bästa fall skulle superkondensatorer av grafen vara det som slutligen innebär att elbilen ersätter fossilbilen.

Konstigt att det talas så lite om grafen i Sverige.

http://blogg.passagen.se/liberum-weto/entry/polska_grafen_pekar_upp%C3%A5t

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.