Nästa artikel
Tre år till Nissan Leaf
Nyheter

Tre år till Nissan Leaf

Publicerad 6 april 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
Nissan Leaf är en eldriven mellanklassbil som ska säljas till ett överkomligt pris. Räckvidden är 16 mil och bilen lanseras 2013.
I början av 2013 startar tillverkningen av Nissans nya elbil, som döpts till Leaf.

Den ska byggas i engelska Sunderland och inledningsvis kommer årsproduktionen att ligga på ungefär 50 000 bilar.

16 mil räckvidd
I anslutning till bilfabriken uppförs även en anläggning för tillverkning av litiumjon-batterier och den sammanlagda investeringskostnaden för projektet är 468 miljoner euro.

Kraftkällan i Nissan Leaf är en elmotor på 80 kW (109 hk)/280 Nm som får sin ström från ett batteripaket av litiumjon-typ.

En laddning ska räcka till 16 mils körning. Det täcker, enligt Nissan, 70 procent av världens bilförares dagliga körbehov.

Själva bilen är en halvkombi i mellanklasstorlek (längd knappt 450 cm) med plats för fem åkande.

Toppfarten anges till över 140 km/tim, så det lär inte vara några problem att hänga med även i ett högt uppdrivet trafiktempo.

Att ladda batterierna fulla via ett vanligt vägguttag tar åtta timmar, men med ett speciellt snabbladdningsaggregat förkortas den tiden väsentligt.

Minst 250 000 kronor
Något pris på den nya elbilen har Nissan ännu inte avslöjat, men man säger att det ska vara "jämförbart med en välutrustad bil i C-segmentet".

Gissningsvis betyder det att Leaf kommer att kosta någonstans mellan 250 000 och 300 000 kronor.

- Vårt krav på bilen var att den ska vara världens första mellanstora praktiska elbil som kunderna har råd med och vill använda varje dag, säger chefsdesignern Masato Inoue.

- Och det har vi lyckats uppfylla.

Diskutera: Vad tycker du om Nissan Leaf? Hur tror du elbilarnas mottagande kommer att bli?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-04-06 20:51
Tenna (ej verifierad)

Leaf är snyggare och något rymligare än i-MiEV, men om den inte ska komma förrän 2013 så är den absolut inte först! BYD e6, Reva NXR och Tata Indica är några prisvärda eldrivna mellanklassbilar som förhoppningsvis når den svenska marknaden tidigare än så. Och Nissans partner Renault kommer ju med hela 4 modeller om 700 dagar!
Vi är nog några tusen entusiaster som kommer att kasta oss över de första elbilarna när de äntligen kommer hit, men tyvärr verkar många svenskar ställa orimliga krav på pris, räckvidd, möjlighet till minutladdning och en skog av laddstolpar innan de kan tänka sig att köpa elbil. Därför, och för att vår regering sover, får Sverige elbilar sist av alla länder. Trots allt hoppas jag få den i MiEV jag beställde för ett år sedan levererad om ytterligare ett år...

#2 • Uppdaterat: 2010-04-06 22:52
Tobbe (ej verifierad)

Måste bilen se ut som en padda med överbett??
BYD E6 ser betydligt mer lyckad ut till designen men frågan är hur kvaliteten är. Men att den klarar 40 mil per laddning och kan ladda batterierna till 50% på bara 10 minuter så är nog E6'an så nära en praktisk elbil man kan komma.

#3 • Uppdaterat: 2010-04-11 18:40
Mattias Goldmann Gröna Bilister (ej verifierad)

Leaf börjar produceras och säljas i slutet av 2010, inte 2013 som det står i artikeln. Det är den brittiska, tredje fabriken (efter USA och Japan) som inleder sin produktion först 2013. I USA kan man redan nu skriva upp sig som köpare, och även leasingpriser på USD 349/mån är klara. Svensk premiär ännu oklar så vitt jag vet.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.