Nästa artikel
Provkörning: Nissan Pixo
Provkörning

Provkörning: Nissan Pixo

Publicerad 28 april 2009 (uppdaterad 22 oktober 2014)
Nissan Pixo är en lätt uppsminkad Suzuki Alto. Det behöver inte vara något dåligt. Suzukis småbilar har många vänner världen runt. Den avgörande punkten blir vad den nordiska generalagenten beslutar att sätta för pris på bilen. Ska den sälja i några större volymer, bör den bli billig.

Pixo/Alto är en relativt rymlig men väldigt enkelt byggd småbil. Kantig kaross ger hyfsade utrymmen för fyra passagerare men bagageutrymmet är begränsat. Kaross med fyra dörrar som standard underlättar i och utsteg.
Motorn är direkt plockad från Suzuki. Det är en liten, trecylindrig, bensinmotor på 68 hk.

Samma maskin sitter också i den större Suzuki Splash som i sin tur också finns i en bekvämlighetsflaggad version, Opel Agila. Det börjar bli svårt att hänga med i bilvärldens samarbetssvängar.

Det är en ganska trög och trist maskin som kopplad till en taggig femväxlad mauell låda i alla fall har den goda smaken att gå snålt. En snittförbrukning på 4,4 l/100 km är väldigt bra.

Pixo kommer också att erbjudas med en fyrstegs automatlåda som gör bilen ännu mer lättkörd.
Till skillnad från några av sina konkurrenter är tyvärr inte Pixo särskilt rolig att köra. Den är inte heller bekväm att åka i. Fjädringen är på tok för hård. I varje grop stöter Pixo elakt. En snutt med skrovlig asfalt avslöjar också däcksbullret som påträngande.

Pixo kommer att erbjudas i två utrustningsnivåer, Acenta som innehåller det mesta man önskar sig samt Visia, en lågprisversion man helst bör undvika. Det verkar nämligen som om Nissan är beredd att begå tabben att ta in grundmodellen utan vare sig anti­sladdsystem eller sidokrockgardiner.
Dessa livsnödvändigheter ingår i ett säkerhetspaket som kanske blir standard på den dyrare versionen. Vi hoppas att Nissan ser till att alla bilar som säljs hos oss är så säkra som det går att göra dem.

Konkurrensen bland minibilarna i det så kallade A-segmentet är stenhård och det är svårt att se vad Pixo kan tillföra. Utan ett riktigt lågt pris har den förmodligen ingen större chans.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Nissan Pixo

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Nissan Pixo

Pris, från kr: Ej fastställt, gissningsvis cirka 80 000.
Säljstart: Augusti.
Modell: Fyrsitsig halvkombi.
Mått, cm: L 356/B 160/H 147.
Tjänstevikt, kg: ca 930.
Motor: Trecylindrig motor. Cylindervolym: 998 cm3. Max effekt: 68 hk vid 6 000 varv/min. Max vridmoment 90 Nm från 3 400 varv/min.
Prestanda: Acc 0-100 km/tim på 14 s. Toppfart 155 km/tim.
Bränsleförbrukning, blandad körning: 4,4 l/100 km.
CO2-utsläpp: 103 g/km.
Konkurrenter: Suzuki Alto, Peugeot 107/ Toyota Aygo/ Citroën C1, Kia Picanto, Dacia Sandero.

Vad nytt? En Suzuki Alto med Nissanfront.
För vem? Den som söker en billig stadsbil.
Bra köp? Återstår att se var priset slutligen hamnar och hur omfattande säkerhetsutrustningen blir.

Plus: Billig, snål, rymlig.
Minus: Hård fjädring, ESP ej standard.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-05-06 22:34
Johan G. (ej verifierad)

Ser ut som en blandning av Yaris och Note ute och en helt vanlig småbil inuti. Svårt att se vad den har att tillägga.

#2 • Uppdaterat: 2009-05-13 00:34
Per_K (ej verifierad)

Lika ointressant som systerbilen Suzuki Alto, på grund av avsaknad av ett ordentligt skydd mot pisksnärtskador (whiplash). Pisksnärtskador är den vanligaste skadetypen vid bilkollisioner, och uppstår ofta i samband med relativt lindriga kökrockar. En lätt bil med små deformationszoner som framförs i stadstrafik är särskilt utsatt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.