Nästa artikel
Ministern: Vi måste åka mindre bil
Nyheter

Ministern: Vi måste åka mindre bil

Publicerad 19 januari 2012 (uppdaterad 20 januari 2012)
Bilåkandet i Sverige måste minska, säger miljöminister Lena Ek. Uttalandet går stick i stäv med föregångarens inställning.

Lena Ek (C), ny miljöminister sedan i höstas, säger till Rapport i SVT att vägtrafiken måste minska om Sverige ska klara regeringens klimatmål till 2030.

– Vi måste åka mindre bil, trafiken måste minska, konstaterar Lena Ek.

Miljöministern kallar problemet ”vår tids ödesfråga” och är öppen för att använda skatter som styrmedel.

Lena Eks inställning skiljer sig markant från den som presenterades av föregångaren Andreas Carlgren (C). Carlgren menade att teknikutvecklingen skulle minska utsläppen.

– Jag tror det är bra om trafiken ökar. Det kommer ge ekonomisk utveckling, det kommer ge en massa kulturellt utbyte också, inte minst när vi reser till andra länder. Vi ska inte lösa miljöproblemen genom att folk inte kan resa, sa Andreas Carlgren hösten 2009.

Läs också: Utsläpp från personbilar har minskat

Diskutera: Vad tycker du om miljöministerns uttalande?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-01-19 12:13
Hackenbush

Det är enkelt, bygg ut kollektivtransporten då.
Det måste finnas massor av ställen som det tar flera timmar att åka några få mil för att kollektivtrafiken är sådan att man måste åka omvägar och kanske byta färdmedel flera gånger för att åka ett par mil.
Om det tar 2 timmar att åka 3 mil kollektivt och det tar 25 minuter att åka samma sträcka med bil är det lätt att välja hur man skall åka.
Jag tror inte att miljöministern fattar att alla inte bor i storstäder.

#2 • Uppdaterat: 2012-01-19 12:28
lubos

En mycket enkel åtgärd vore att se till att "skrivbordsföretag" som ju de flesta icke industriella företag är idag, decentraliserade, dvs förlade lokala kontor till de städer eller tätorter där det finns överskott på arbetskraft istället för att som nu med hjälp av tvångsåtgärder från samhället tvinga folk till långdistans- eller veckopendling för att den "heliga" arbetslinjen ska tillgodoses! Det skulle totalt kosta mycket mindre för alla parter förutom tidsvinsterna för arbetstagarna!

#3 • Uppdaterat: 2012-01-19 12:32
saabnisse

"Ministern: Vi måste åka mindre bil"!
Märkligt förslag, alla får inte plats i småbilar. :-)

#4 • Uppdaterat: 2012-01-19 12:48
FLAC

skönt, senast bytte jag till mindre bil... gick från kombi till halvkombi. dessutom har jag köpt en jätteliten bil som andra bil (Clio) så jag kan sova med gott samvete...

#5 • Uppdaterat: 2012-01-19 12:57
PHME

Om vi måste åka mindre bil kan det, som saabnisse och flac skrivit, betyda att vi ska gå ner i bilstorlek. Det kan också betyda att vi ska åka mindre (som passagerare) och köra mer (som förare) - fast det var kanske inte det sistnämnda ministern menade, fast hon sade så.

#6 • Uppdaterat: 2012-01-19 13:11
Mugge

Respekt Lena Ek som vågar säga det som måste sägas. "Vägtrafiken måste minska om Sverige ska klara regeringens klimatmål till 2030" är en ovedersäglig sanning. Att "Vägtrafiken KOMMER att minska de närmaste decennierna" är ytterst troligt det med.

#7 • Uppdaterat: 2012-01-19 13:58
Raphael

Man kan flytta tunga lastbilstransport till tåg och så blir man med ens av med väldigt mycket utsläpp.

#8 • Uppdaterat: 2012-01-19 14:42
PREVIA

Vår handelsminiser Ewa Björling som är Moderat tycker att vägtrafiken bör öka sa hon nyligen i TV. Tydligen lite olika uppfattningar i nuvarande regeringen.
Att något gods skulle komma att hamna på järnvägen lär nog inte ske så länge hundratusen långtradare dygnet runt kan åka utan att betala ett enda öre i skatt på Sveriges alla vägar som vi vanliga bilister får betala underhåll av via bränsleskatt bilskatter och inkomstskatter, till skillnad från järnvägen där man får betala för vart ton gods som färdas en kilometer.

#9 • Uppdaterat: 2012-01-19 15:24
Foxhunter

Naturligtvis vill och ska vi åka mer både bil och flyg. Det ger tillväxt på väldigt många olika sätt och det är enda sättet att finansiera innovation och tillväxt. Innovation av nya bränslen till våra bilar och sätt att ackumulera elkraft för elbilar. Att resa, besöka människor vi känner och inte känner är den mest fredsskapande kraften i världen. Tänk en situation, där det blir allt för dyrt eller förbjudet för ungdommar att besöka vänner i andra länder, nära och långt bort!
Visst skulle vi kunna minska resante! Men till vilket pris? Det finns länder med mindre resande som Nordkorea, Kuba, Eritrea o.s.v. Hur mycket bidrar de till en bättre värld och fred?
- De som vill leva i en iskall, isolerad, misstänksam värld räcker upp en hand!
Ingen!! Nej, jag tänkte väl det

#a • Uppdaterat: 2012-01-19 15:31
strudla

Detta här är ett effektivt sätt att tvinga folk från glesbyggden att flytta mer centralt. Politiker i ett nötskal.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.