Nästa artikel
Milstolpen: Snart fler laddstationer än bensinmackar
Nyheter

Milstolpen: Snart fler laddstationer än bensinmackar

Publicerad 19 december 2021
Snart finns det fler laddstationer för elbilar än bensinmackar, enligt siffror från Gröna Bilister. Men elbilsladdarna är ojämnt fördelade över landet.

De senaste sju åren har antalet laddstationer för elbilar tiodubblats till 2 600. Samtidigt har antalet bensinmackar sjunkit till knappt 2 700. Det visar siffror som organisationen Gröna Bilister tagit del av.

Kurvorna kommer snart mötas och då finns alltså fler laddstationer än bensinmackar längs svenska vägar.

Problemet är att laddstationerna är skevt fördelade. I storstäder och i landsbygdskommuner som är populära turistmål finns relativt många laddpunkter per invånare. Men i mer glesbefolkade områden är läget betydligt värre.

Överlägset flest elbilsladdare per invånare har Jämtland, bland annat på grund av den ”gröna motorväg” med många laddstolpar som började byggas tidigt. Dalarna och Gävleborg ligger också bra till. Uppsala, Norrbotten och Örebro får bakläxa.

Trafikverket försöker nu få entreprenörer att driva laddstationer i glesbygd med hjälp av bidrag för att täcka till de ”vita fläckar” som finns på laddkartan. Men på vissa håll har intresset varit svalt. Flera av de platser som behöver en laddare har inte lockat någon aktör alls.


Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (21)

  • 20 december 2021 Även om det är en faktor 6 …
  • 20 december 2021 Men fortsatt, om man bara…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.