Bild
Nästa artikel

Miljöorgan: E-bränsle är ineffektivt – och dyrt

Nyheter

Den europeiska miljölobbygruppen Transport & Environment menar att en satsning på e-bränslen är orimlig – både ekonomiskt och miljömässigt.

E-bränslen är en möjlighet för märken som Porsche att kunna köra vidare med förbränningsmotorer i prestigemodeller som 911 även i framtiden.
E-bränslen är en möjlighet för märken som Porsche att kunna köra vidare med förbränningsmotorer i prestigemodeller som 911 även i framtiden.
E-bränslen, alltså syntetiskt framställda alternativ till bensin och diesel, har varit föremål för debatt på sistone – inte minst efter att Porsche i slutet av 2020 meddelade att de investerar i tekniken.

Men i en ny rapport menar miljöorganisationen Transport & Environment att en storskalig satsning på e-bränslen inte går ihop, varken miljömässigt eller ekonomiskt. Rapporten är publicerad inför en översyn av EU:s utsläppsstandarder som ska äga rum i juni, och där industrin väntas föreslå att tekniken ska ge rätt till utsläppskrediter.

Organisationen skriver i sin rapport att de höga priserna på e-bränslen skulle göra bilar dyrare i drift, vilket skulle drabba både konsumenter och biltillverkare. De menar också att en satsning på e-bränsle skulle försena omställningen till eldrift, och att en bil som körs på ett godkänt e-bränsle ger omkring 40 procent högre koldioxidutsläpp än en batteridriven bil.

E-bränslen, eller elektrobränslen, är syntetiska substitut till bensin och diesel. Idén är att förnybar elektricitet ska användas för att producera vätgas genom elektrolys. Vätgasen omvandlas sedan vidare till flytande bränsle. 

I slutet av 2020 meddelade Porsche att de har investerat i projektet Haru Oni, som i en anläggning i Chile ska producera 550 miljoner liter sådant bränsle till år 2026. Porsche planerar att använda det till både motorsport och i produktionsbilar. Även andra bilmärken utforskar möjligheterna med klimatneutralt bränsle.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.