Nästa artikel
BMW hoppas på ”smart” bensin med noll nettoutsläpp
Nyheter

BMW hoppas på ”smart” bensin med noll nettoutsläpp

Publicerad 11 juni 2020
BMW investerar i ett företag som försöker få fram bensin utan nettoutsläpp av koldioxid.

Flera biltillverkare tittar just nu på så kallade syntetiska bränslen som komplement – och på sikt även ersättare – till dagens fossila bränslen.

Tanken är att kapa utsläppen genom att framställa bränslet helt syntetiskt. Audi är en av föregångarna med det som kallas e-bensin och e-diesel, men Mercedes har nästan helt avskrivit den typen av satsning.

Anledningen är att elbilar enligt Mercedes utvecklingschef Markus Schäfer går före i prioriteringen, och att den här typen av syntetiska bränslen förmodligen kommer behöva gå till flygindustrin innan den kan lanseras på bred front för personbilar.

BMW är dock nyfikna på nya typer av bränslen och investerar nu i Prometheus Fuels, ett företag som planerar att tillverka bensin med noll nettoutsläpp av koldioxid.

Minst 10 år att byta ut förbränningsbilarna

Den exakta summan är inte officiell men det handlar inte om någon jätteinvestering från BMW:s så kallade i Ventures-avdelning vars uppgift är att hitta små företag med intressant miljöteknik att investera i. Men det är ändå ett tydligt ställningstagande att BMW inte bara ägnar sig åt eldrift.

Tidplanen är optimistisk: Prometheus Fuels vill börja sälja sin bensin på mackar redan i år och ska även försöka få fram diesel och jetbränsle med samma metod.

– En genomsnittlig bil rullar på vägarna i många år och även om hela världen bytte till 100 procent eldrivna bilar imorgon skulle det ta åtminstone ett decennium för dagens förbränningsmotorer att försvinna från vägarna, säger Greg Smithies på BMW i Ventures.

Bränslet som Prometheus Fuels framställer är dock inte helt syntetiskt – det orsakar koldioxidutsläpp när det förbränns, men eftersom det framställs av koldioxid som redan finns i luften är målet att ”nolla” utsläppen, åtminstone i teorin. 

Det är dock inte säkert att bränslet är effektivt framställt eller klimatsmart även om nettoutsläppen inte ökar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-06-11 21:55
Carl Trefalt

Känns som ett slag i luften.

#2 • 2020-06-12 10:52
Elbilisten

Varför investera i att försöka rädda något som håller på att fasat ut?

https://chargedevs.com/newswire/bloombergs-new-electric-vehicle-outlook-says-sales-of-ice-vehicles-peaked-in-2017/

#3 • Uppdaterat: 2020-06-12 12:01
Svenne60

Klokt att forska o utveckla flytande bränslen. Vi har ju t.ex. metanol redan från Värmlands Metanol, men som politikerna inte bryr sig om. Att ersätta alla eller ens de flesta bilar med elbilar finns det ingen möjlighet till ändå.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.