Bild
Nästa artikel
Mercedeschefens nya plan: ”Nu utvecklar vi elbilen först”

Mercedeschefens nya plan: ”Nu utvecklar vi elbilen först”

Nyheter

Ola Källenius förklarar varför jättekoncernen inte kan satsa helhjärtat på elbilar över en natt.

Ola Källenius har haft en tuff period sedan han tillträdde som chef för Mercedesägaren Daimler. Aktiekursen har rasat och på grund av den höga försäljningen av stora suvar med förbränningsmotorer riskerar koncernen dryga utsläppsböter.

Mercedes har hittills bara lanserat elbilen EQC i den nya elbilssatsningen, men inom kort ska den kompletteras av eldrivna lyxsedanen EQS och en mindre elbil kallad EQA.

– I Europa ser jag en hög marknadsandel för laddhybrider. Om du kan ladda hemma eller på jobbet kan du köra utsläppsfritt måndag till fredag, säger han i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung.

På frågan om när Mercedes ska bygga sin sista förbränningsmotor svarar han att ”det kommer ta ett tag”. Även den nyss visade S-klassen kommer med vanliga bensin- och dieselmotorer samt i prestandaversioner och med V12-motor. Men han säger att Mercedes inom tio år ska vara betydligt mer fokuserade på eldrift och med ett mer koncentrerat utbud av förbränningsmotorer.


– Och vi har beslutat oss för ett paradigmskifte: i framtiden kommer elbilen alltid utvecklas först för alla nya modellserier.

Det går dock inte att vända upp-och-ned på koncernen över en dag, enligt Ola Källenius.

– Vi har satt kursen men resan kommer ta åtminstone tio år. Som etablerad biltillverkare kan man inte helt enkelt skicka hem 300 000 anställda och bygga ett elbilsföretag med 20 000 återanställda, säger han.

Läs också: Mercedes massiva satsning: 19 nya modeller – på 3 år

Taggar: Nyheter, Mercedes

Kommentarer

#1
2020-09-08 14:09

Mercedes fortsätter med gammal teknik för att investeringarna är gjorda och ska återbetalas. I längden riskabelt när efterfrågan minskar. Kodak vet!

#2
1
2020-09-08 15:05

Facit är facit.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.