Bild
Nästa artikel
Nyheter

Första uppgifterna om Mercedes S-klass AMG: Över 800 hästkrafter

Publicerad 7 september 2020
Två prestandaversioner av nya Mercedes S-klass är på ingång, och båda två blir laddhybrider.

Mercedes har visat upp en helt ny generation av lyxlimousinen S-klass, som ska ge en förhandsvisning av alla nya tekniska finesser som kommer dyka upp i billigare modeller framöver. 

Den nya modellen bjuder bland annat på uppvärmda nackstöd, kupékamera och lång elräckvidd i laddhybridversionen.

Vid lanseringen kommer Mercedes med två bensinmotorer samt två dieselalternativ. Laddhybriden kommer först senare, och nu har tidningen Autocar även kommit över förhandsinformation om de nya AMG-prestandamodellerna.

Enligt uppgifterna kommer Mercedes S-klass i två olika AMG-utföranden, båda med tilläggsbokstaven ”e” vilket vanligtvis symboliserar en laddhybrid på Mercedesspråk.

Över 800 hästkrafter

Mercedes S63e 4Matic+ blir den nya ”instegsmodellen”, om uttrycket tillåts, och ska lanseras under mitten av nästa år. Den får AMG-divisionens V8-motor på 4,0 liter med dubbla turbo som tillsammans med en elmotor ger drygt 700 hästkrafter.

Toppmodellen heter Mercedes S73e 4Matic+ och har samma motor, men här med en systemeffekt på över 800 hästkrafter vilket gör detta till Mercedes starkaste serietillverkade S-klass någonsin (även om det finns gott om tuningföretag som erbjuder S-klassmodeller med mer effekt på eftermarknaden).

Båda bilarna får ett elsystem på 400 volt och ett batteri på omkring 20 kWh. Elräckvidden är inte officiell.

Roligare fyrhjulsdrift

Beteckningen 4Matic+ innebär en vidareutveckling av Mercedes fyrhjulsdriftssysem som ska kännas roligare och ”mer bakhjulsdriven” än de vanliga 4Matic-systemen i billigare modeller.

Någon version med V12-motor blir det inte av Mercedes S-klass. Den ska dock lanseras i ännu lyxigare utförande kallad Mercedes-Maybach S650, och den får V12-motor på 6,0 liter med dubbla turbo och effekt på 630 hästkrafter.

Mercedes har tidigare använt både S70 AMG och SL73 AMG i modellbeteckningar, men inte i kombination med tilläggsbokstaven ”e”.

Läs också: Nya Mercedes S-klass officiell – här är alla nyheter i toppmodellen

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-09-07 20:46
Carl Trefalt

Hur mycket drar bilen?

#2 • 2020-09-07 20:50
Henrik M

Carl: Beror på vad för släp du hänger på........de ser inte ut att dra någonting på bilderna...;)

#3 • 2020-09-07 21:39
Axa

Ja, man vill ju inte komma till Återbruket med en simpel bil... ;-)

#4 • 2020-09-07 21:49
Henrik M

Axa: För ett antal år sen när jag var i åldern att man tillbringade halva sommaren campandes på Öland med en dunk i famnen så rullade det in en sprillans ny S-klass 600 med en lika ny Kabe av största modell då, 880 eller nåt om jag inte minns fel. Det fick mig att fundera, hade jag haft den ekonomin hade jag ju knappast campat.....

#5 • 2020-09-08 08:33
wacom59

Som MB fan ser jag med fasa att även detta märke börja falla för frestelsen med stora grillar. Att sen ha både emblem och stjärna på huven!!!
Tekniskt sett är detta en fantastisk bil, om än onödig, som banar väg för det som kommer i "vanliga" modeller. Helt sjukt egentligen att det finns "behov" av denna typ av bil, men sådan är tyvärr verkligheten. Hoppas på en mer rimlig framtid när dessa energislösande lyxåk är passerade till historien.

#6 • 2020-09-08 17:18
Carl Trefalt

Den kanske inte får dra släp.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.