Nästa artikel
Mercedes säger nej till nästa generation Apple Carplay
Nyheter

Mercedes säger nej till nästa generation Apple Carplay

Publicerad 2024-04-30 10:03 (uppdaterad 2024-04-30 10:09)
Mercedeschefen Ola Källenius vill satsa på märkets egna operativsystem i stället för att ”ge upp kontrollen” till Apple.

Apples teknik för att visa telefonens appar i bilens infotainmentskärm har blivit en succé. Carplay finns i nästan alla nya bilmodeller, liksom konkurrenten Android Auto från Google.

Nu vill Apple ta nästa steg som innebär att lansera en helt ny generation Carplay som blir mycket djupare integrerat i bilens system. Med den nya tekniken kan bilägaren styra exempelvis klimatanläggning och bilinställningar med Carplay.

Men att lämna över kontrollen till Apple för den typen av funktioner är inget Mercedes kommer göra. Det säger koncernchefen Ola Källenius i podden Decoder.

– Det korta svaret är nej. Att ge upp hela huvudenheten i kupén, och i vårt fall även passagerarskärmen, till någon annan? Då är svaret nej.

Porsche är en av tillverkarna som ska börja använda generation två av Carplay.

Enligt Ola Källenius är Mercedes eget operativsystem MBUX ett ”centralt nervsystem” som kopplar ihop exempelvis underhållning och navigation med assistansfunktioner och batterihantering.

– Om du vill skapa en överlägsen kundupplevelse måste du tänka på det som en helhet, och bara biltillverkaren kan knyta ihop allt detta.

Mercedes kommer dock erbjuda Carplay och Android Auto även i fortsättningen, och även utveckla en egen version av Google Maps i sitt eget infotainmentsystem.

Porsche och Aston Martin har däremot hoppat på tåget för generation två av Carplay, men när det ska lanseras är oklart.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.