Nästa artikel
Apple visar nya Carplay – tar över alla skärmar
Nyheter

Apple visar nya Carplay – tar över alla skärmar

Publicerad 6 juni 2022 (uppdaterad 6 juni 2022)
Apple vill ta över alla bilens skärmar och lanserar en ny generation av Carplay. Snart kan iPhone-ägare sköta fler av bilens finesser utan att lämna Carplay.

Apple lanserade Carplay för åtta år sedan, och i dag finns funktionen i de flesta nya bilmodeller. Den gör det möjligt att se och använda några av mobilens appar i bilens infotainmentsystem, för att föraren inte ska sitta med mobilen i handen.

En begränsning är dock att bilens egna finesser, som till exempel klimatanläggningen, inte kan styras inifrån Carplay.

På ett utvecklarevent under måndagen visade Apple upp en ny generation Carplay som blir betydligt mer kraftfullt. Det nya systemet visar inte bara mobilens appar i bilens infotainmentskärm, utan tar dessutom över instrumenten framför föraren. Carplay kan visa bland annat hastighet, motortemperatur och bränslenivå samt styra klimatanläggningen.

”Carplay ersätter inte bilens eget system, och ska inte göra det framöver heller”

Nya Apple Carplay får en mycket djupare integration med bilens egna system än tidigare. Enligt Apple sker det på ett ”integritetssäkert” sätt.

Carplay ersätter inte bilens eget infotainmentsystem i dag och ska inte göra det framöver heller. Istället ska Carplay vara ett alternativ för den som har en iPhone och som hellre vill använda Apples system än bilens eget. Men på sikt är det inte omöjligt att Apples system helt ersätter biltillverkarnas egna infotainmentsystem som ofta får kritik för dålig respons och krånglig menystruktur.

Kommunikationen med bilens interna system för att hämta exempelvis hastighet och bränslenivå sköts krypterat på en särskild del av mobiltelefonens processor.

Nya Apple Carplay ska börja rullas ut i de första bilmodellerna sent nästa år. Bland biltillverkarna som anmält intresse finns Volvo, Polestar, Mercedes, Nissan, Honda, Renault, Audi och Ford.

Det nya Carplay-systemet anpassar sig självt efter olika skärmstorlekar och föraren kan själv välja vilken layout som passar bäst.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (21)

  • 2024-01-28 08:58 Nu har ju Android inte…
  • 10 juni 2022 Jo att "flytta" till en ny…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.