Bild
Nästa artikel
Först ut att använda den Apples nya digitala bilnyckel är ansiktslyfta BMW 5-serie. Emily Schubert är chef för Apples utveckling av biltjänster.
Först ut att använda den Apples nya digitala bilnyckel är ansiktslyfta BMW 5-serie. Emily Schubert är chef för Apples utveckling av biltjänster.

Apple lanserar bilnyckel och reseplanerare för elbilister

Nyheter

Apple presenterade flera bilnyheter på ett digitalt event under måndagen.

I flera års tid har det ryktats om att Apple utvecklar en egen bil. Någon sådan dök inte upp på Apples årliga event för utvecklare som hölls i digital form under måndagkvällen, men det gjorde däremot en del andra bilrelaterade nyheter.

Den största nyheten heter CarKey och är ett sätt för att låsa upp och starta bilen med en iPhone eller Apple Watch utan att använda en fysisk bilnyckel.

Redan i dag finns möjlighet att låsa upp och starta vissa bilar med hjälp av mobilen, till exempel Tesla. CarKey är en sorts ”genväg” som tillverkarna kan ta för att få en snabbstart till den här tekniken utan att behöva utveckla allt från grunden.

När tekniken byggs in direkt i mobiltelefonens operativsystem öppnar det också för vissa funktioner och finesser som inte är tillgängliga med separata appar för respektive biltillverkare.

Läs också: Så farliga är infotainmentsystemen – Apple och Google sämst

Teslas bilar kan redan i dag låsas upp med mobilen. Men Apples funktion byggs in direkt i operativsystem och bilägaren behöver därmed inte använda en särskild app.
Teslas bilar kan redan i dag låsas upp med mobilen. Men Apples funktion byggs in direkt i operativsystem och bilägaren behöver därmed inte använda en särskild app.

Kan även dela nyckeln med andra

Tekniken använder så kallad NFC (Near Field Communication) för att känna igen när mobilen befinner sig i närheten av bilen. På lite längre sikt vill Apple istället använda sitt eget så kallade U1-chip.

När mobilen eller klockan hålls upp mot bilens dörrhandtag får föraren identifiera sig själv med tumavtryck eller ansiktsigenkänning i mobilen. (Båda två går att skippa i något som kallas Expressläge.)

En detalj som Apple beskrev under eventet var att den digitala nyckeln även kan delas med andra. Om någon behöver tillfällig tillgång till bilen kan han eller hon få det genom meddelandeappen i telefonen. Bilägaren kan även lägga in begränsningar – till exempel att bilen inte ska kunna köra över en viss hastighet.

Bilnyckeln fungerar i upp till fem timmar efter att mobilen laddat ur.

Apple CarKey dyker upp i operativsystemet iOS 14 för iPhone som skickas ut som en uppdatering i höst, men det ska även fungera i iOS 13 som många iPhone-användare har redan i dag.

Apples reseplanerare för elbilister.
Apples reseplanerare för elbilister.

Reseplanerare för elbilister

En annan nyhet som presenterades under eventet är att Apples egen kartapp – som enligt Apple förbättrats rejält efter fiaskot vid lanseringen – nu har stöd för att visa elbilsladdning.

Precis som med den digitala bilnyckeln finns redan i dag olika appar för att hitta elbilsladdare men att ha den funktionen direkt inbyggd i mobilen utan att behöva en separat app är smidigare. (Dock kräver vissa snabbladdare ändå att bilägaren har laddat ned företagets app för att kunna betala för laddningen.)

Med kartappen kan bilägaren skriva in destinationen och få fram en lämplig rutt med laddare längs vägen. Funktionen ska ta hänsyn till batteriets storlek och bilens laddmöjligheter för att bara visa laddare som fungerar för bilen.

Apple samarbetar med flera tillverkare för att ta fram funktionen, bland andra Ford och BMW.

Vid sidan av elbilsladdningen visade Apple också att den inbyggda kartappen i mobilen får stöd för miljözoner. På så sätt visas det direkt i kartbilden om bara vissa bilar får köra in i städerna, och om det finns en särskild zon för elbilar eller trängselskatt.

Apples kartapp kan nu visa miljözoner.
Apples kartapp kan nu visa miljözoner.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Carl Trefalt
2020-06-23 17:03

Jag vet inte vilket går fortast att öppna med, nyckeln eller mobilen?

#2
Ahlstrand
2020-06-23 18:52

Hur fort det går är väl mest viktigt när man har otroligt bråttom att öppna bilen, t ex vid ösregn.

Det finns ju andra potentiellt positiva effekter, som att slippa bära på bilnyckel och mobiltelefon.

Och förhoppningsvis eliminerar denna teknik risken för ”man in the middle” attacker där räckvidden på biltillverkarens keyless nyckel förlängs med riktade antenner.
Så du slipper ha dina nycklar i en plåtburk hemma.

#3
Jarl Karlsson
2020-06-23 19:49

Så nu ska man ha mobilen i plåtburk med?

#4
Bandvagn
2020-06-24 10:45

Går fortast att öppna med? Förstår inte frågan. Du har nyckeln i fickan eller mobilen i fickan. Bilen låses upp när du närmar dig eller tar i handtaget. Går ju lika fort. Fördelen är att man slipper ha med sig en bilnyckel. En mindre grej att ha med och komma ihåg.

#5
Bandvagn
2020-06-24 10:45

Reseplaneraren för elbilister är ett stort steg för att få elbilismen mer mainstream. Bra Apple!

#6
Axa
2020-06-24 15:30

Jarl
Nej, du behöver inte ha en IPhone i plåtburk. Läs på om deras krypteringar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.