Nästa artikel
Apple ger upp självkörande bil
Nyheter

Apple ger upp självkörande bil

Publicerad 18 oktober 2016
Hundratals utvecklare har lämnat projektet.
Projekt Titan var arbetsnamnet på Apples planer att ta fram en egen självkörande bil. Men nu har projektet ändrat riktning. Apple ska, enligt nyhetsbyrån Bloomberg, ha skrotat idén att bygga en egen bil och ska istället fokusera enbart på mjukvaran.

Detta har lett till att hundratals av sammanlagt tusen anställda i projektet har fått sluta.

Det återstående teamet har nu fått en deadline av Apples styrande. Senast i slutet av 2017 ska de kunna visa upp ett fungerande självkörande system.
 
Diskutera: Tror du att Apple kommer att spela en stor roll i framtidens självkörande bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-10-18 11:33
Reverend Benny

Apple och många andra "IT-bolag" kommer ha en betydande roll i utvecklingen av nya bilar.
OM nu detta stämmer och Apple skjuter detta på framtiden så hade det varit intressant att få reda på varför.
Alternativt så kanske Apple köper någon biltillverkare.

Tror bilindustrin är lite som tv och musikindustrin, ingen enkel nöt att knäcka där både kunder och bolag sitter fast i gammalt tänk.
Får hoppas att Google, Tesla och lite andra bolag tar över stafettpinnen och pushar på OM nu Apple kastar in handduken.

#2 • Uppdaterat: 2016-10-18 11:51
Reverend Benny

@E30
Har hört liknande rykten, låter galet men vem vet. McLaren kanske har mkt kompentens att komma med. Gissar att deras kunnande inom t.ex. kolfiber lär vara rätt bra

#3 • Uppdaterat: 2016-10-18 13:57
EnannanRobban

Som så många gånger förr, Companies can't Jump!

Titta på mobiltelefoner, tidigt var det Motorola som var starka, sedan kom Nokia och Ericsson in när det skulle vara bärbart och handhållet och de tog i stor sett hela marknaden. Trenden gick mot smartare telefoner, de satt med sina lösningar och ingen av dem trodde på Android eller Windows, nä Symbian var grejen! Android och IOS slog igenom och helt plötsligt så var Ericsson och Nokia borta medan Apple och Samsung regerade marknaden.
Lika med elektrifieringen på bilarna, det är inte bensinbolagen som erbjuder tjänsten "ladda el" utan det är andra aktörer, restaurangerna efter vägarna!
Elbilar som så, varför har INGEN kommit med en bil som Tesla ännu? För att de sitter fast i sina strukturer medan Tesla började med ett blankt papper eller varför var det inte Warner eller Sony Music som tog hand om musikstreamingmarknaden utan Spotify?
Because Companies can't jump!

#4 • Uppdaterat: 2016-10-18 17:02
daem0n

Nej, jag tror INTE "att Apple (Microsoft, Google, +++) kommer att spela en stor roll i framtidens självkörande bilar".

Först tänker jag (som dem andra) att kanske det är bara små företag som kan klara uppgiften och fokusera på bara en sak. Men kanske dem som är stora bolag inte är så dumma? Kanske dem har analyserat lite marknaden för självkörande bilar och ser ingen framtid eller stora inkomster för detta? Och jag fattar inte jämförelse med elbilar. Elbilar och självkörande bilar är två OLIKA grejer. Man absolut kan INTE göra slutsatser baserat på elbilsmarknad som är ganska liten, faktisk.

Dessutom inte alla vill köra elbil! Och där finns mycket mindre antal personer som vill ha självkörande bil inte bara för privat bruk men generellt på vägarna!! Och (utan någon politisk propaganda) det är riktig marknad som Apple och dem stora har analyserat!!!

#5 • Uppdaterat: 2016-10-18 17:30
Oomkullrunkelig

RYKTEN, inte nyheter.

#6 • Uppdaterat: 2016-10-19 00:28
Axa

Apple kanske har insett att vägen till en färdig produkt är kostsam och lång, och därför gör ett strategiskt val att lägga ner?
Jag tror självkörande bilar är lite av en utopi om de inte tänkt att det ska bli någon slags rälsbil. Det krävs något alldeles särskilt av AI för att ersätta en människa och där tror jag inte ens vi är i närheten.

#7 • Uppdaterat: 2016-10-20 10:14
Hackenbush

Självkörande bilar kommer kanske att bli standard någon gång men det kommer att ta lång tid innan de är så pålitliga att man kan lita på att de klarar av alla situationer som kan uppstå i trafiken och dessutom tar det tid innan det blir så vanligt att priset är överkomligt även för de som har medelinkomst.

#8 • Uppdaterat: 2016-10-20 10:19
Reverend Benny

Jag hade mer hoppats på att Apple, utöver självkörande bilar, hade kommit med lite nytänk rörande ägandeformer, design och liknande inom området el-bilar.
Som någon nedan skriver, det är ju rykten och vi får väl se vad som händer efter den deadline som ryktet anger.

#9 • Uppdaterat: 2016-10-24 19:05
Egorank

Hoppas fler (alla) lägger ner det här med självkörande bilar överhuvudtaget

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.