Nästa artikel
Nya detaljer avslöjade om nästa generation Carplay
Nyheter

Nya detaljer avslöjade om nästa generation Carplay

Publicerad 2024-01-28 06:40
Snart kan bilägarna styra både klimatanläggning, bilinställningar och elbilsladdning med Carplay i stället för biltillverkarnas egna system.

Nästa år lanserar Apple en ny version av Carplay – systemet som kan visa mobilens appar i bilens infotainmentsystem, och som snabbt blivit populärt.

Först ut blir USA och när övriga länder får ta del av nya generationen Carplay återstår att se, skriver sajten Macrumors.

I koden för operativsystemet iOS döljer sig flera uppgifter om vad bilägarna kan förvänta sig. Bilen måste förmodligen ha stöd för nya generationen Carplay för att kunna ta del av fördelarna med det nya systemet.

Bland de appar som blir tillgängliga finns ”Bilinställningar” där föraren kan ändra bilens inställningar direkt i Carplay i stället för i bilens infotainmentskärm, ”Bilkamera” som visar backkameran och ”Laddning” som visar exempelvis laddstatus och batterinivå för elbilar.

Även klimatanläggningen, däcktrycket och färddatorn ska kunna kontrolleras med Carplay utan att föraren behöver använda biltillverkarens egenutvecklade system.

För biltillverkarna representerar Carplay en svår avvägning. De lämnar över den del av användargränssnittet som syns tydligast för bilägarna till Apple, eftersom många bilägare uppskattar Carplay. Men samtidigt vill de behålla föraren i sitt egenutvecklade system för att kunna skilja ut sig från konkurrenterna.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (16)

  • 2024-01-30 19:26 MC - gammal man och har inte…
  • 2024-01-30 18:53 Pi skrev: ...och jag som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.