Nästa artikel
Så ser nya Apple Carplay ut – Porsche och Aston Martin först
Nyheter

Så ser nya Apple Carplay ut – Porsche och Aston Martin först

Publicerad 21 december 2023 (uppdaterad 21 december 2023)
Porsche och Aston Martin blir först med det uppgraderade Carplay-systemet, som blir djupare integrerat i bilen än i dag.

Apple Carplay och Googles motsvarighet Android Auto har snabbt blivit populära bland bilägarna. De gör det möjligt att visa mobilens appar i bilens infotainmentsystem.

Apple har tidigare visat upp nästa generation Carplay, och nu är det bekräftat att systemet först dyker upp i Porsche och Aston Martin. Det kommer dock sprida sig till fler märken senare.

Största skillnaden med ”nya Carplay” är att det kan ta över fler skärmar i bilens interiör – inte bara den stora infotainmentskärmen utan också instrumenten bakom ratten.

Systemet blir även djupare integrerat och kan exempelvis styra klimatanläggningen och visa aktuell hastighet eller laddnivå. Informationen från bilen lagras inte i telefonen, enligt Apple.

Det uppgraderade Carplay-systemet gör det enklare för personer med en iPhone att komma åt mobilens appar i bilen. Men för biltillverkarna blir det svårare att skilja sig från mängden när skärmarna i princip kommer ha samma utseende och typsnitt som i andra märken.

Carplay och Android Auto har också fått hård kritik i en studie som hävdade att de påverkar föraren mer än droger och alkohol.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.