Bild
Nästa artikel
Mercedes nyheter i mediasystemet: Horoskop och frågesport

Mercedes nyheter i mediasystemet: Horoskop och frågesport

Nyheter

Mercedes rullar ut flera nya funktioner till infotainmentsystemet MBUX.

Mercedes har lanserat ett helt nytt infotainmentsystem som kallas MBUX och som nu gör sitt intåg i allt fler Mercedesmodeller.

Systemet har fått mycket beröm och är oftast enkelt att använda, men Vi Bilägares testförare har klagat på röststyrningsassistenten som verkar ha svårt att förstå även de mest basala uttrycken.

Nu ska Mercedes uppdatera MBUX-systemet och det är flera nyheter som bjuds, men det handlar inte om att göra systemet snabbare eller säkrare. Nej, det som väcker allra mest uppmärksamhet är möjligheten att få horoskopet för sitt stjärntecken uppläst direkt i högtalarna.

Målet är enligt Mercedes att göra relationen mellan infotainmentsystemet och föraren lite mer ”mänsklig och personlig”. Här ingår också att tilltala föraren mer informellt än i dag. I Tyskland är det till exempel fortfarande vanligt att kalla någon ”Ni” istället för ”du”, och även att använda någons officiella titel, som doktor eller fru.

För att fördriva tiden i bilköer kan systemet också anordna en liten frågesport. Om föraren vill kan en quizfunktion aktiveras där det gäller att ge rätt svar om världens huvudstäder.

Väderinformationen i systemet ska också arrangeras om. Förare som gillar att åka skidor kan få information direkt om snödjupet på olika skidorter och om liftarna håller öppet.

Uppdateringarna skickas ut till systemet trådlöst via internet.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2020-05-19 07:19

Känns som ett lamt försök att härma Tesla på de punkter som inte är nödvändiga. Jag har två termer som tyskarna kan fundera på:
1. Laddnätverk
2. Billeveranser

#2
2020-05-19 09:19

Inte så överraskande. När VDn Ola Källenius intervjuades i SVT i helgen så pekade han på att Mercedes två viktigaste fokusområden framöver är elbilar och digitalisering. Horoskopet och quizet är nog ett resultat av det senare och som det säkert kan komma mycket mer av i bilarna framöver.

#3
2020-05-19 18:58

Jag har visserligen inte tagit mig tid att testa MBUX mer ingående men jag finner tanken på en bil som kallar folk "Herr Doktor" eller "Frau Diplom-Ingenieur" barnsligt rolig. Går det att få Diane Krugers röst som tillval?

#4
2020-05-19 19:07

En trafiksäkerhetsmässig undran (då jag inte vet): -stänger bilarna ned möjligheter att fippla med displayen så fort bilen rullar? Om inte så har vi ju bara flyttat problematiken kring mobilfokuserade förare...

#5
2020-05-19 22:34

LeifV: De mer koncentrations och uppmärksamhetskrävande funktionerna stängs såklart av. I min bil kan jag vid stillastående se både Netflix och Youtube samt spela lite olika spel, surfa på nätet m.m. Men vid färd är detta såklart inte tillgängligt, då är det enbart saker som Spotify m.m. man kommer åt.

#6
2020-05-20 21:48

Varför måste man pilla på någon elektronisk grej så fort man råkar ha en sekund över? Jag tittar hellre ut genom fönstret och ser mig omkring om jag skulle hamna i någon kö. Jag vägrar att vara elektronikslav.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.