Nästa artikel
Mercedes gör klart: Elbilar går före självkörande bilar
Nyheter

Mercedes gör klart: Elbilar går före självkörande bilar

Publicerad 10 mars 2020
Ola Källenius drar i handbromsen för autonoma bilar.

Den svenske chefen för Daimlerkoncernen, Ola Källenius, står inför en mängd tuffa utmaningar. Hela koncernen ska styras om från att bygga förbränningsbilar till elektrifiering och aktiekursen har dalat ordentligt den senaste tiden.

En annan utmaning är att ställa om till självkörande bilar, något som enligt många biltillverkare är svårare än väntat. Tesla har dragit på sig kritik från framför allt myndigheter för Autopilotsystemet, och många företag som tidigare satsat stort på autonoma bilar har tvingats backa och senarelägga planerna på när helt självkörande bilar ska köra på vägarna.

Nu står det klart att Ola Källenius åtminstone till viss del drar i handbromsen när det gäller utvecklingen av självkörande bilar. Att utveckla elbilar går före, enligt honom.

– När det gäller helt autonoma fordon har vi ändrat prioritet när det gäller att lansera tekniken och flyttat lastbilar före personbilar, säger han i en intervju med en australisk nyhetssajt.

Utvecklingen av självkörande personbilar läggs inte helt på is, men för att spara kostnader och snabba på elbilsutvecklingen är det där majoriteten av utvecklingstimmarna kommer läggas under de kommande åren. Ola Källenius säger att självkörande lastbilar är bättre rent kommersiellt än självkörande personbilar eftersom det är osäkert om bilköpare kommer vara villiga att betala extra för tekniken på kort sikt.

– Det här betyder inte att vi ger upp insatserna på personbilar, vi kommer fortsätta investera i det. Men vi kommer fokusera våra resurser på ett sätt som kan skapa intäkter så snabbt som möjligt, säger Ola Källenius.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-03-10 17:38
Raphael

Ett klokt beslut, vi behöver inte självkörande bilar. Elbilar är vägen framåt nu.

#2 • Uppdaterat: 2020-03-10 17:40
Apex

Bra!

#3 • Uppdaterat: 2020-03-10 18:14
Optimus

Vettigt beslut.

#4 • Uppdaterat: 2020-03-10 18:29
bejje

Smart val, som ni andra redan påpekat, det är absolut inget som behövs. Det är något som kan utvecklas senare när de har gott om elbilar på menyn och börserna går bra.

Jag säger inte nej till tekniken, men det är inget akut som de kommer förlora försäljning på närmaste åren.

#5 • Uppdaterat: 2020-03-10 18:31
Mattse

Det blir nog en och annan som kommer att dra lite på munnen i framtiden när personer i sina fina och dyra mercor utestängs från vägar som endast är avsedda för autonoma fordon.

#6 • Uppdaterat: 2020-03-10 19:18
ksoderlund

Ja. Ska dom slippa böter så är det ju rimligt.

#7 • Uppdaterat: 2020-03-10 19:34
Klarsynt

Problemet är att vi inte behöver vare sig självkörande bilar eller elbilar med cancersvulstiga batterier. Försök titta utanför PK-lådan, Ola.

.

#8 • Uppdaterat: 2020-03-10 21:38
L. Mäkinen

Inte,
Det där är nog det mest onyanserade du skapat här på ViB. Aldrig är jättelång tid framöver.

#9 • Uppdaterat: 2020-03-11 09:45
gmogmo

@intelligentes - Mäkinen försökte bara vänligt påpeka det retoriskt olämpliga i att använda ordet aldrig.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.