Nästa artikel
Tesla pressas efter dödsolycka med Autopilot
Nyheter

Tesla pressas efter dödsolycka med Autopilot

Publicerad 26 februari 2020
Hård kritik mot systemet som inte stängdes av trots flera varningar.

Efter en dödsolycka som inträffade i Kalifornien i mars 2018 får nu Tesla hård kritik för hur Autopilotsystemet fungerar. Kritiken kommer från amerikanska National Transportation Safety Board som kräver att Tesla agerar.

Föraren som körde en Tesla Model X omkom i olyckan hade aktiverat Autopilot 19 minuter innan bilen körde in i en barriär i 114 km/h. Han uppmanades vid flera tillfällen att vidröra ratten, men han lydde inte uppmaningarna. 

Enligt utredningen hade föraren ett spel igång på sin telefon och under sex sekunder innan olyckan hade föraren inte händerna på ratten trots varningarna. En uppmärksam förare hade förmodligen hunnit reagera innan olyckan var ett faktum.

– När du kör i ett läge som ska vara ’självkörande’ kan du inte sova, läsa en bok, titta på film eller serier eller skriva sms, och du kan inte spela spel, säger NTSB:s ordförande Robert Sumwalt.

NTSB kritiserar också Tesla för att ha struntat i de säkerhetsrekommendationer som skickats ut till ett flertal biltillverkare under 2017. De andra biltillverkarna som fick samma rekommendationer ska dock ha accepterat dem inom 90 dagar.

Tesla har inte kommenterat kritiken från NTSB, men när Autopilotsystemet tidigare kritiserats har Tesla hävdat att bilarna tydligt varnar för att finessen inte gör bilen självkörande utan att föraren alltid måste vara uppmärksam. 

Enligt Tesla är det upp till föraren att avgöra om det är lämpligt att aktivera Autopilot, men NTSB håller inte med utan hävdar att systemet själv ska känna av om det är lämpligt att aktiveras.

Även mobiltillverkare som Apple får hård kritik för att de inte utvecklat bättre system för att hindra förare från att använda mobilen i bilen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-02-26 15:18
Henrik M

Vet inte om det är annorlunda programmerat i USA än här i EU, men här kan man inte göra som i ovan exempel och ignorera varningarna upprepat. Jag håller med båda sidor här, absolut som Tesla säger är det fortfarande ett föraransvar, och det går inte att missa i deras information, så nej, ingen kan tro att bilen är helt självkörande. Men håller med myndigheterna att är det programmerat att man kan bara ignorera varningarna är det med helt klart fel. Ska vara som här, ett föraransvar utan tvekan, men ignorerar du varningarna ska det stängas ner. Om jag gör något medvetet för att trigga Autopiloten så får jag inte använda den igen förrän efter omstart av bilen. Så fungerar det här.

#2 • Uppdaterat: 2020-02-26 15:48
Christoffer

Att kalla systemet för Autopilot är som upplagt för missförstånd om vad det innebär och missbruk av densamma. Sedan kan man tycka vad man vill om att människor borde förstå...

#3 • Uppdaterat: 2020-02-26 17:12
mso 1000

Sanslöst.
Om jag inte har händerna på ratten på min tidigare octavia med lineaccist så varnar den visuellt med ljud efter 20 sekunder och om man inte gör något då så blir det en annan varningston efter 40 sekunder och sedan väntar systemet i 5 sekunder till och sedan tvär pumpar bromsen för att om möjligt väcka pappskallen bakom ratten och sedan bromsas bilen och systemet avaktiveras.
Ett sniket men hyggligt fungerande system

#4 • Uppdaterat: 2020-02-26 17:19
Boxer

Hmmm. Märkligt. Det systemet gör om man inte har hand på ratten vid varning så kopplas "autopilot" ur med en tydlig ljudsignal. Vilket tydligen var fallet i denna olycka. Inte bilens fel alltså.

#5 • Uppdaterat: 2020-02-26 17:28
Henrik M

Boxer: Självklart var det inte bilens fel i denna olycka utan pappskallen som körde, eller borde kört iaf. ALLTID förarens ansvar oavsett semiautonom körning eller ej.

#6 • Uppdaterat: 2020-02-26 19:11
Lawett

Darwin hade rätt! Det naturliga urvalet fungerar ....

#7 • Uppdaterat: 2020-02-26 19:42
Klarsynt

När skall det gå upp för folk att allt som har med "auto" att göra ofrånkomligen invaggar oss dumma Homo Sapiens i falsk trygghet och leder till att man fibblar med konsoll, telefon med mera. Titta bara på den där Uber-föraren som var betald att sitta och övervaka. Inte ens hon kunde låta bli att streama video och så skedde en dödsolycka. Så här reagerar nämligen människan och därmed skall inte sådan här teknik sättas i händerna på oss.

.

#8 • Uppdaterat: 2020-02-26 21:46
40-talisten

Polis i USA stoppade en bilförare, som satt på passagerarsidan i sin Tesla och lät bilen köra helt själv. Han var helt oförstående att bli stoppad, hans Tesla hade Autopilot ju! Mot idioter hjälper ingenting...

#9 • Uppdaterat: 2020-02-26 22:08
Raywave

Ett system som hade stängt av sig hade förmodligen gett samma resultat med den typen av ignorans... Kanske var det egentligen suicid? Nästan enda logiska förklaringen...

#a • Uppdaterat: 2020-02-26 22:18
Sabud2

Jag tycker faktiskt inte att det är Teslas fel utan myndigheten som tillåter detta spektakel. Inte förrän tekniken klarar att föra fram fordonet helt automatiskt utan krav på förarens medverkan kommer detta fungera utan ytterligare olyckor. Man skall med andra ord kunna sitta i passagerarsätet och läsa en bok eller fippla med telefonen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.