Nästa artikel
Mercedes A-klass – rapport från provkörningen
Direktrapport

Mercedes A-klass – rapport från provkörningen

Publicerad 12 juli 2012 (uppdaterad 13 juli 2012)
Sällan har en bil haft så lite gemensamt med sin föregångare. Vi rapporterar från provkörningen av nya Mercedes A-klass.

Vi Bilägares testchef Marianne Sterner har besökt Slovenien för att köra Mercedes utmanare till Audi A3, BMW 1-serie och Volvo V40.

– Nya A-klass är verkligen alldeles ny, säger Marianne Sterner. Det finns ingenting som följt med från gamla A-klass. Det här är en låg bil, den är bred, den har väldigt sportig design både inuti och utanpå och den är 16 centimeter lägre än gamla A-klass.

– Varför har man valt att göra detta då? Därför att man räknar med att detta segment ska växa från drygt sex till över tio miljoner sålda bilar över hela världen inom några år. Nu vill Mercedes vara med och hugga på den kakan.

Hur är den att köra?
– Väldigt trevlig. Tyst, väldigt tyst, åtminstone på slovenska vägar, jag körde inte på någon dålig asfalt. Men motorerna är i alla fall tysta och bilen har ett lågt luftmotståndsvärde så vindbruset är inte så farligt.

 – Den är väldigt behaglig att köra kan man väl säga, mer behaglig än rolig. Och det finns många motorer att välja mellan, från en diesel på 109 hästar till en bensinmotor på 211 hästar, alla med turbo.

Andra intryck?
– Mercedesstämpeln sitter på det mesta. Den har bra säten och snyggt detaljarbete. Alltså, den är väldigt konventionell, man blir inte förvånad över någonting i bilen. Volvo V40 har till exempel många nya idéer, något sådant hittar man inte i den här bilen. Här är det präktigt och genomtänkt och traditionellt.

Lite konservativt?
– Lite konservativt, men Mercedes är också väldigt stolta över designen som de tycker är väldigt progressivt och dynamisk. Och det är den, det är en snygg bil.

När kommer den till Sverige och vad blir priset?
– Den kommer i augusti och med bensinmotorn på 122 hästar (A180) börjar priserna från 214 900 kronor. Dieselmotorn (A180 CDI) kommer att kosta från 229 000 kronor.

Läs hela provkörningen av nya Mercedes A-klass i Vi Bilägare 11/2012. Tidningen utkommer den 28 augusti och anländer hos prenumeranter veckan dessförinnan.
 
Diskutera: Vad tycker du om nya Mercedes A-klass?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Påminner en hel del om Volvo V40 i designen, speciellt fronten.

Verkar annars som om Mercedes sneglat en hel del på AUDI & BMW när det gäller MBs nya formspråk, från lite stram/återhållsam design till sportigt/utåtriktat.
Nu känns helt plötsligt Mercedes lite spännande igen, det var ju ett tag sen sist :)

#2 • Uppdaterat: 2012-07-12 17:45
HP

första hundra tusen kostar stjärnan,hur mycke kostar resten ?

#3 • Uppdaterat: 2012-07-12 17:46
Thommys

Det är långt till 28 augusti. Men redan nu låter det som om det är en lyckad bil.

Mercedes har inte bara bytt bilmodell, de har bytt kunder också. Den tidigare A-klassen var populär bland äldre och denna vänder sig till yngre. Lite synd att man inte tog vara på de gamla kunderna mer, men de får istället köpa B-klass som mer påminner om den gamla A-klassen med sin högre sittställning.

Det gamla konceptet med dubbla golv var för dyrt att tillverka, därför tog man bort det. Det är viktigt i de lägre prisklasserna att ligga rätt i pris, och det verkar denna att göra. Minsta motorn med bensin är 10.000 kr billigare än den billigaste Volvo V40 med ungefär samma prestanda.

Bilen går tyst på jämna vägar, alltid en bra början. Men det återstår att se hur den är här i Sverige, och då jämfört med sina konkurrenter. Den delar bottenplatta med B-klass så det bådar gott, även om B-klassen läcker in lite vägljud på grov asfalt. Det gäller bara att inte köra den på för breda och låga däck med sportchassi.

#4 • Uppdaterat: 2012-07-12 17:52
saabnisse

Värst vad du vet Thommys, har du redan hunnit köra den?
Eller grundar du dina antaganden på det som vem som helst kan läsa i artikeln?

#5 • Uppdaterat: 2012-07-12 18:02
Oomkullrunkelig

Ser ut som en Audi bakifrån och en Hyundai eller Kia från sidan. Och Mercedes framifrån och inuti. Snygg. Vill ha!

#6 • Uppdaterat: 2012-07-12 18:15
Thommys

saabnisse, nej jag har inte provkört den, inte ens sett den i verkligheten. Men jag läser mycket på andra sidor och forum.

Det jag kan tillägga är att de som köper den minsta dieseln A 180 CDI med manuell växellåda får en Renault-motor på 1,5 liter. Eller rättar sagt en modifierad Renault-motor. Mercedes har ett samarbete med Renault och bygger den ihop med dem. Men den som köper minsta dieseln A 180 CDI (samma namn) med automatlåda får Mercedes egna diesel-motor på 1,8 liter.

#7 • Uppdaterat: 2012-07-12 21:02
Raphael

Hockey-klubban på sidan från Opel och den överjästa fronten, gör att bilen ser disharmonisk ut. En klassisk Mercedes-front med stjärna uppepå, det hade varit klass det. Mercedes har helt tappat greppet, först den fula ankungen B klass som aldrig blir en svan - bilen som ser ledsen och krockat ut redan som ny - och nu detta. Horribelt helt enkelt!

#8 • Uppdaterat: 2012-07-12 21:04
Pender

"B-klassen läcker in lite vägljud på grov asfalt" Jojo! Jag påstår: "B-klassen läcker in massor av vidrigt vägljud redan på medelgrov asfalt". Vilket var viktigaste skälet att jag valde bort den vid senaste bilbytet i vintras. Så, enligt min mening, låter det inte lovande att A- och B-klass delar bottenplatta.

#9 • Uppdaterat: 2012-07-12 21:19
S.Sörensen

Hade det inte varit för stjärnan i grillen på bild nr6 så kunde det lika väl ha varit en riskokarbil från fjärran land.

#a • Uppdaterat: 2012-07-12 21:40
Pender

Ja, dom har plattat till den på höjden. Och tror att ungdomar av alla åldrar ska bli sugna. Fast, iofs den gamla var hög, men ändå satt man lågt. Så den var ju lite meningslös. Nu när den nya blivit nära halvmetern längre än den gamla, så får den konkurrera med typ V40. Vi får se hur det går. Jag gissar på utklassnings-seger för Volvon. (Och ev. Audi, BMW.)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.