Bild
Nästa artikel
Många väntar länge med däckbyte

Många väntar länge med däckbyte

Nyheter

Var tredje bilist byter till vinterdäck först när däcken enligt lag ska på – inte med hänsyn till väglaget. Det visar en ny undersökning.

Lagen säger att vinterdäck ska vara på mellan 1 december och 31 mars när det är vinterväglag. En ny undersökning visar att många bilister byter däck till just det datumet, oavsett väder.

Försäkringsbolaget If har frågat 3 112 bilägare och nästan var tredje bilist, 31 procent, svarar att de monterar vinterdäcken till 1 december eller efter första halkan.

– Det är bekymmersamt om bilisterna uppfattar 1 december som lämpligt datum för däckbyte. Naturligtvis är det väder och väglag som bör avgöra tidpunkten när det är dags för vinterdäcken, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

Undersökningen visar också att yngre bilister byter till vinterdäck något tidigare än äldre.
 
Diskutera: Hur avgör du när du ska byta till vinterdäck?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Juristen
2010-11-10 18:03

Om det är vinterväglag och du har sommardäck på din bil och har oturen att kollidera. Så är det tyvärr så att om motparten har vinterdäck så är det du som kan anses vara vållande till olyckan. Då du haft vinterdäck vid vinterföre!

#2
eZl
2010-11-10 20:15

Nu är det riktigt halt på vägarna i Värmland.. ser fortfarande många bilar med sommardäck. Känns jäkligt oansvarfullt... vi som är noga med att byta i tid riskerar ändå att förolyckas när de med sommardäck kommer sladdandes över vägbanan.

#3
2010-11-11 17:25

Vinterdäcken behövs enbart för att lagen säjer det. Alltså, vinterdäck på 1;a december och av 1;a april.
:o)

#4
Crister A
2010-11-11 17:57

Jes:Det var en MYCKET dum kommentar av dig.Det märks att du bor i Skåne!
HÅLLER MED Ezl.Att det finnsidioter som man riskerar möta bara för dom inte fattar att det blir vinter varje år.

#6
Crister A
2010-11-12 07:27

Hoppas att Jes bara är ironisk,Lefer.
Skall kolla artikeln du rekommenderar om jag får tag i tidningen.R Collin och co brukar ha på fötterna när dom testar däck.

#7
2010-11-12 22:50

Ironi eller inte.
Jag är (jag hatar att inse det men) gammal i gatan.
.
Jag ägde aldrig vinterdäck förrän lagen kom. Och mesta åren före lagen kom körde jagnästan alltid bakhjulsdrift.
I unga år ... hmmm, yngre än nu då, körde jag däcken tills stålet spretade (kanske bra på is). Det var ont om pengar till däck på den tiden ska ni veta :o)
.
Jag personligen "behöver" inte vinterdäck för att ta mej fram på vägarna.
Nu är det förstås inte någon fördel att färdas i Skåneland om man ogillar halka men det är en annan fråga och nog en allmän missuppfattning bland uppsvenskar.
.
Jag tycker naturligtvis att lagen om vinterdäck är jättebra, speciellt sedan mina barn passerat "trafikåldern" :o)
.
Min "sommarbil" är bakhjulsdriven och jag äger inga vinterhjul till den. Jag ställer av den 1130 och ställer på den 0401 .. däremellan kör jag med den.
.
Som jag tjatat på mina ungar när jag agerat handledare, "du ska göra som jag säjer, inte som jag gör" :o)
Så det är både lite ironi och lite allvar i mitt tidigare inlägg.
Min bakhjulsdrivna 60 tonnare har dock "sommardäck" året om.

#8
Crister A
2010-11-13 20:35

Leifer:Tack för tipset,det var en mycket intressant artikel i Aftonbladet Bil.Tankeväckande hur fort vinterdäcken av alla sorter blir sämre.Det gäller alltså att ta det försiktigt när vinterdäcken blir äldre.

#9
Crister A
2010-11-13 20:47

Jes:Jag hade lite svårt för din ironi om när man skall lägga på vinterdäck.Men du skall inte tro att alla har din körvana som lastbilschafför.Det är ju bara att du läser tidningarna varje år efter första snöovädret.Problemet är ju dessa som blir överraskade av att det blir vinter varje år och kör på sommardäck och alla UTLÄNDSKA trailers som står överallt på tvären eller fast i uppförsbackar.Dubbdäck eller åtminstone vinterdäck skulle minska många tragedier och olyckor i trafiken vintertid.För skillnaden på körvana är ju väldigt stor mellan trafikanterna på vägen och då skulle bra vinterdäck göra att allt åtminstone blir lite säkrare.

#10
Klas Rundlöf
2010-11-14 01:06

Kan inte förstå denna inkompetens av att INTE använda dubb/friktionsdäck, när vintern närmar sig. Själv lägger jag på mina friktionsdäck i mitten av okt. Inga som helst problem med det. Så har jag gjort sen jag tog mitt körkort, 1977, född 1958. Sen har vi en klick förare som jag och många med mig få ta ansvar för. Därför dom saknar just den förmågan att inse vad vinterhjul innebär, nämnligen SÄKERHET, mot sig och till andra i trafiken.
Hälsn.
Borås

#11
2010-11-14 11:59

Beror på var man bor, stor skillnad här i Skåne här kommer ofta första riktiga vinterhalkan i Januari. Jag väntar till den 1a December.

#12
Raymond K
2010-11-14 13:39

Att lägga på vinterdäck i Oktober (som någon skrev) med 14 grader varmt känns inte realistiskt. Det ÄR faktiskt stor skillnad på vinterväder geografiskt i Sverige.

#13
Crister A
2010-11-14 15:31

Raymond K:I Norra Götaland där jag bor är det ALLTID realistiskt att lägga på vinterdäcken i Oktober.Första riktiga halkan med minusgrader och regnvåta vägbanor som fryser innan saltfolket har vaknat kommer ALLTID i Oktober.

#14
audi led..
2010-11-15 05:14

JAPP KLART MAN VÄNTAR NÄR VI HAR 8-10 PLUS I HBG ÄNDA IN I DEC... GOD HJUL... :)

#15
2010-11-16 20:51

Kanske att ordmärka men "behöver" är ju relativt.
.
Klart att vinterdäck är både bra och, numera kanske nödvändigt.
Men folk kasar av vägbanan likförtvivlat .. med spetsigaste dubbar, 4wd, abs och esp .. Och numera i högre hastighet ...
.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.