Nästa artikel
Lexus udda nyhet: Elbil med manuell växellåda
Nyheter

Lexus udda nyhet: Elbil med manuell växellåda

Publicerad 6 december 2022 (uppdaterad 6 december 2022)
Lexus ingenjörer utvecklar ny teknik som gör det möjligt att kombinera eldrivlina med manuell låda.

Toyota har presenterat flera nyheter på märkets årliga konferens, och som du kan läsa mer om här. Men det är Toyotas lyxsyskon Lexus som står får konferensens kanske underligaste nyhet. Lexus ingenjörer utvecklar nämligen en elbilsdrivlina med manuell växellåda.

”För många förare är kontrollen och engagemanget som en manuell växellåda ger en viktig del av en njutbar körupplevelse. Lexus ingenjörer har tittat på möjligheterna att utrusta ett batteridrivet elfordon med manuell växellåda”, skriver biltillverkaren i ett pressmeddelande.

Prototypen som Lexus använder är elbilen UX 300e, och enligt Takashi Watanabe som är chefsingenjörer på avdelningen Lexus Electrified handlar det om att föraren ska kunna uppleva ”alla sensationer av ett fordon med manuell växellåda”.

– Det är ett mjukvarubaserat system, vilket innebär att det kan programmeras för att återskapa körupplevelsen för olika fordonstyper, säger han.

Lexus har haft automatlåda i en stor majoritet av alla bilar som märket sålt, och manuella lådor är definitivt inget som märket gjort sig känt för. Inte ens supersportbilen LFA hade någon regelrätt manuell låda, utan en manuell låda med automatiserad koppling. Märket har snarare fokuserat på kunder som söker en sömlös, mjuk och bekväm drivlina utan ryck.

Riktigt varför Lexus plötsligt försöker bli förarens förstahandsval framgår inte, men att Toyota tittar närmare på tekniken stod klart redan i februari. Det är även en teknik som kinesiska Byd tittat närmare på.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 6 december 2022 Lastbilarna lär ju ha en…
  • 6 december 2022 Oklart Pi, vi har ju redan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.