Nästa artikel
Byd lanserar elbil med manuell låda för körskolor
Nyheter

Byd lanserar elbil med manuell låda för körskolor

Publicerad 17 maj 2021 (uppdaterad 26 augusti 2022)
Bilförare som ska ta körkort kan spaka manuellt och ändå köra eldrivet med en ny modell från kinesiska Byd.

Det är ingen hemlighet att de manuella växellådorna lever på lånad tid – åtminstone i större bilmodeller och suvar. Automatlådan tar över i allt fler bilklasser, enligt en granskning Vi Bilägare gjorde tidigare under våren.

En vitkig faktor är att alla nya elbilar och laddhybrider som lanseras har automatlåda, och eftersom laddbilarna står för en allt större del av nybilsförsäljningen blir det naturligt att den manuella lådan fasas ut.

Men bilskolorna köper fortfarande in bilar med manuella växellådor eftersom de flesta inte tar körkort för automatlåda. Nu kan en lösning vara på gång, från kinesiska Byd.

”Fejklösning”

För att hjälpa körskolorna sänka sina koldioxidutsläpp men ändå kunna erbjuda utbildningsbilar med manuell låda lanseras nu elbilen Byd e3 där föraren får spaka manuellt, skriver Inside EVs.

Bilen har i själva verket ingen mekanisk växellåda. Istället finns en sorts ”fejklösning” i form av en vanlig koppling och en särskild växlingsmekanism som upplevs som en femväxlad manuell låda. Bilen har dessutom dubbelkommando och manuell handbroms och inte en elektronisk som i många andra nya bilar.

Byd e3 med manuell låda kan bara köpas av körskolor, och prislappen är motsvarande 170 000 kr. Bilen har ett 38 kWh-batteri med upp till 35 mils räckvidd.

Läs också: Kia håller liv i manuella lådan – ny teknik till mildhybrider

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.