Nästa artikel
Toyota satsar på laddhybrider – förhandsvisar nästa C-HR
Nyheter

Toyota satsar på laddhybrider – förhandsvisar nästa C-HR

Publicerad 5 december 2022
Nästa generation av populära Toyota C-HR kommer som laddhybrid. Att gå över helt till eldrift tror biltillverkaren fortfarande inte på.

När allt fler biltillverkare väljer batterielbilar som enda väg framåt för att kapa utsläppen står Toyota fortfarande fast vid sin inställning om att elbilar inte kan vara den enda lösningen.

Det sa Gill Pratt, chef för Toyotas forskningsinstitut, på företagets årliga konferens, enligt Autocar. Beräkningar han gjort visar att hybrider, oavsett om de är laddbara eller inte, kan spela en viktig roll för att sänka utsläppen utan att kostnaden blir högre än i dag. Hybriderna har dock fått kritik från miljöhåll eftersom de fortfarande har en förbränningsmotor.

– Genom att använda sina batterier bättre är hybridbilar billigare och enklare att återvinna, säger han.

”Battericellen ska användas där den gör mest nytta”

Gill Pratt tycker inte heller att de råmaterial som används i batterier ska användas i enorma elbilsbatterier som ändå bara körs korta sträckor till vardags.

– Vi vill distribuera den begränsade tillgången av batterimaterial dit de sänker koldioxidutsläppen så mycket som möjligt, så snart som möjligt. Battericellen ska användas där den gör mest nytta.

Gill Pratt uppger dock att hybridbilar inte ska användas som ersättare till elbilar för all framtid, utan under en övergångsperiod, och han säger att i vissa länder – som Norge – är det rimligaste att köra elbil redan i dag.

– Men vi kan inte förvänta oss att en enda drivlinetyp kommer erbjuda den optimala lösningen överallt. Koldioxid är fienden, inte en särskild drivlina.

Nästa C-HR smygvisad

Toyota bjuder också på en förhandstitt på nästa generation C-HR. Designsuven som utmanar bland andra Nissan Juke är märkets fjärde populäraste modell i Sverige, och för första gången kommer nu C-HR som laddhybrid vid sidan av den vanliga hybriddrivlinan.

Nästa generation Toyota C-HR börjar säljas 2024 och bygger på märkets senaste plattformsarkitektur. Den ska även säljas vid sidan av en mindre, helt eldriven suv-modell i den så kallade bZ-familjen för att köparna ska kunna välja mellan hybrid-, laddhybrid- eller eldrift.

Några tekniska detaljer om nästa C-HR finns inte, men batterierna till laddhybriden ska tillverkas i Europa, för första gången för Toyota.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 7 december 2022 Pi skrev: Nya Prius är…
  • 6 december 2022 Nya priusen kommer troligen…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.