Nästa artikel
Klart: Miljözon klass 3 i Gamla stan skrotas
Nyheter

Klart: Miljözon klass 3 i Gamla stan skrotas

Publicerad 6 oktober 2023 (uppdaterad 11 oktober 2023)
Mängder av parkeringsplatser ska tas bort från Gamla stan i Stockholm och hastighetsgränserna ska sänkas. Men styret skrotar planerna på miljözon klass 3.

Stockholms stad har tidigare haft planer på att införa en särskild miljözon i Gamla stan, som bara ska tillåta elbilar och gasbilar.

Men så blir det inte. Det rödgröna styret backar nu från planerna på en miljözon i Gamla stan, men i stället ska stadsdelen bli en ”stadsmiljözon”. 

I praktiken innebär det att fler än 100 parkeringsplatser försvinner redan till sommaren 2024. Ytorna med träd och gångbanor ska bli fler och hastighetsgränserna ska sänkas. Det blir dock inget förbud mot bilar med förbränningsmotorer.

– Vi har utrett frågan om miljözon klass 3 och kommit fram till att det här är en mycket bättre lösning. Det största problemet i Gamla stan är att alldeles för stor yta domineras av bilar och parkeringar i stället för stadsliv och mänskliga möten. Det problemet tar vi oss an med den nya stadsmiljözonen, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.


Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att Stockholms stad skrotat planerna på miljözon klass 3 även i city. Det stämmer inte. Beskedet rör enbart Gamla stan och miljözon klass 3 i en del av city utreds fortfarande.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 9 oktober 2023 Skönt att man inte…
  • 7 oktober 2023 UK har redan infört detta…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.