Nästa artikel
Så sträng blir Stockholms nya miljözon
Nyheter

Så sträng blir Stockholms nya miljözon

Publicerad 25 april 2023 (uppdaterad 11 oktober 2023)
Få undantag från fossilförbudet – även yrkestrafiken påverkas.

Nu går det rödgröna styret i Stockholm vidare med sin plan att införa strängast tänkbara miljözon i innerstaden, något Vi Bilägare tidigare rapporterat om. Miljözon klass 3 kommer innebära att endast elfordon, bränslecellsfordon, gasfordon och vissa tyngre laddhybridfordon kommer att tillåtas in i berörda zoner.

Miljözonens exakta geografiska omfattning är ännu under utredning, men enligt Miljöpartiets Åsa Lindhagen ska införandet av zonerna inledas redan år 2024. Två år senare ska zonen vara helt på sin plats och redan nu står det klart att det kommer beröra Gamla stan samt nedre delar av Norrmalm.

Undantagsreglerna kommer att bli väldigt hårda. Varken yrkestrafik eller varutransporter kommer kunna räkna med att få dispens in i zonområdet. Det meddelar Åsa Lindhagen i en intervju med DN. De undantag som kommer att göras är för färdtjänst samt fordon med handikapptillstånd.

– Syftet med miljözonen i city och Gamla stan är inte att minska biltrafiken utan att minska utsläppen från bilarna, säger hon.

Åtgärden är en del i de åtgärder som är kopplade mot det blågröna styrets ambition att i förhållande mot år 2017 sänka biltrafiken i innerstaden med 30 procent, ett mål som ska nås senast år 2030.

– Vi har upphandlat 10 000 nya laddplatser, satsar på bilfria sommargågator och sommarplatser, stänger ner biltrafik vid skolor där det är möjligt. Det ska vara tryggt att andas överallt i Stockholm, vilken gata man än går på, säger Åsa Lindhagen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (20)

  • 2 maj 2023 Det kan vara bra att…
  • 1 maj 2023 Det finns ingen vetenskaplig…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.