Nästa artikel
Endast el- och gasbilar Stockholms nya miljözon
Nyheter

Endast el- och gasbilar Stockholms nya miljözon

Publicerad 14 oktober 2022 (uppdaterad 11 oktober 2023)
Stockholms nya ledning vill minska biltrafiken med 30 procent på åtta år.

På torsdagen var det klart: det blir maktskifte i Stockholm. De kommande fyra åren kommer staden styras av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – som alltså byter sida och lämnar sitt gamla blågröna samarbete.

Under en pressträff i stadshuset på torsdagen presenterade det nya styret sina planer för mandatperioden. Dessa inkluderar bland annat en ny målsättning om att biltrafiken i staden ska minska med 30 procent till år 2030, jämfört med 2017. 

– Stockholm ska bli en grön promenadstad och Europas främsta cykelstad, sa Miljöpartiets Åsa Lindhagen under pressträffen, enligt Dagens Industri.

Hon är nytt borgarråd och kandidat till posten som trafikborgarråd – det uppdrag som partikollegan Daniel Helldén hittills har haft.

Lindhagen säger vidare att all trafik i innerstaden ska vara utsläppsfri till år 2030. Redan 2024 vill man successivt börja införa en miljözon klass 3 i City och Gamla Stan, där enbart elbilar, gasbilar och vissa tunga laddhybridfordon får köra. Miljözonen ska vara fullt införd till år 2026.

– Varje år dör tusen stockholmare i förtid av luftföroreningar. Det måste vi ta ansvar för. Vi måste ställa om samhället och vi måste det göra lätt för människor att åka kollektivt, cykla eller åka elbil, säger Åsa Lindhagen till DI.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 15 oktober 2022 För mig tog det 20 min med…
  • 15 oktober 2022 A.L skrev: Stora städer…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.