Nästa artikel
Miljöpartiets plan: Skrotningspremie och leasingrabatt på elbil
Nyheter

Miljöpartiets plan: Skrotningspremie och leasingrabatt på elbil

Publicerad 29 augusti 2022 (uppdaterad 29 augusti 2022)
Rabatt på leasingavgiften och pengar för att skrota den gamla bensinbilen. Det är några av Miljöpartiets vallöften.

Att få betalt för att skrota sin bil är ett förslag som återkommit flera gånger genom åren. Den här gången är det Miljöpartiet som vill ge bilägare 20 000 kronor för att göra sig av med sin bil.

Bidraget är dock kopplat till att bilägaren istället köper en elbil, elcykel, biljetter i kollektivtrafiken eller går med i en bilpool. Den som köper en icke-laddbar bil får inget bidrag.

Förslaget är en del i Miljöpartiets vallöften som presenterades på söndagen. Där finns också ett förslag på att den som leasar en elbil får statligt stöd på 1 500 kr/mån. Båda förslagen gäller personer med inkomst på under 340 000 kr/år och därefter ska stödet trappas ned.

– Vi är oroliga över att det kan bli en fattigdomsfälla att människor, som inte har så höga inkomster att man kan köpa en elbil, blir sittande med en gammal bensin- eller dieselbil, säger Per Bolund (MP).

En skrotningspremie som riktar sig till den som byter ut bilen mot en elcykel finns redan i Frankrike. Där finns också planer på att införa rabatt på leasingpriset på nya elbilar.

Även Centerpartiet har presenterat flera förslag som ska sänka utsläppen. Partiet vill bland annat räkna med bilens effektivitet i bonus-malus-systemet, stärka stödet för den som vill konvertera sin nuvarande bil till ett mer hållbart bränsle, få bort hinder i utbyggnaden av laddstolpar för elbilar och införa ett långsiktigt stöd för produktion av biodrivmedel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (29)

  • 31 augusti 2022 saabnisse: Du bör ha noterat…
  • 31 augusti 2022 Jag har tidigare föreslagit…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.